Gröna Lund satsar på maten men missar drycken

, , 1 kommentar
Jonas Dahlbom
Under en pressvisning på Gröna Lund presenterade nöjesparken årets stora satsning. Istället för nya karuseller blir det nya restauranger och nya matkoncept där den välkända kocken Jonas Dahlbom har tagits in för att leda omvandlingen till en matdestination. Problemet är att det ingenstans i satsningen som nu rullas ut finns någon vidare tanke kring att också erbjuda ett bredare dryckesutbud.

-Vår ambition är att man inte bara ska tycka om att äta på våra restauranger när man ändå är här, utan de ska vara ett mål i sig, berättade en av Gröna Lunds chefer under pressvisningen.

Under pressvisningen visade man upp sin Biergarten, samt de nya restaurangerna Hekto BBQ och Fiesta Taqueria & Bar. Maten är väldigt tematisk, med korv, schnitzel och surkål i Biergarten, amerikansk BBQ (dvs långrökt kött) som säljs per vikt på Hekto och så olika varianter på lite mer välgjord tacos på Fiesta. 


Tematiserad mat hör väl till en nöjespark på något sätt, men jag hade hoppats på att de hade vågat bryta det totala tematänker något och satsa på bra dryck till maten istället för att tematisera även drycken. För en blaskig mexikansk lager är inte något jag vill dricka till vare sig en krispy (sic) taco med misomarinerad torsk, vispad syrad grädde, löksallad och forellrom eller en tortilla med långkokt högrev garlic and pepper, karamelliserad och picklad lök, syrad grädde och chilirostad mandel.

I Biergarten har man visserligen tagit temat till drycken (något annat vore ju rätt konstigt), och Paulaner och Melleruds är väl helt acceptabla alternativ, men är jag sugen på den här typen av mat åker jag hellre in till Soldaten Svejk, eller för den delen Akkurat som alltid har egenstoppad korv på menyn. 

-Särskilt på ölsidan är det lite klurigt då vi är uppbundna på ett exklusivitetsavtal med Spendrups, angav nöjesparkens mat- och dryckeschef som förklaring på den uteblivna dryckessatsningen.

För 10 år sedan hade det kanske varit en bra förklaring. Idag jobbar Spendrups med tillräcklig bredd på ölsidan för att det inte riktigt ska funka att skylla på exklusivitetsavtal. Sätt in Hilliards och Firestone Walker på den amerikanska BBQ'n så blir det genast ett jäkla lyft. Det passar till och med in i temat! Plocka in valfri krispig (inte krispy) pils, en weissbier och en citrusdriven IPA på taquerian så får man genast möjligheter att bygga lite spännande möten mellan mat och dryck även där.

Krispy tacos med torsk och forellrom
Nu menade visserligen samme mat- och dryckeschef att drycken skulle bli nästa fokusområde, men eftersom det är en i sammanhanget ganska enkel sak (särskilt om man bara har en leverantör att plocka från) har jag svårt att se varför man inte gjorde det samtidigt. En satsning på mat utan en tanke på drycken känns nuförtiden som en ofullständig satsning.

Hur var maten då? Tja, jag skulle säga att den är bra, särskilt i taquerian, men utan wow-faktor. Tema och trend har man tagit bättre vara, men det är kanske det man kan förvänta sig av nöjesparksrestauranger. Ja, om det inte vore för det där de sa om att de ville att restaurangerna blir en destination i sig. Dit når de inte.

Nä, på mitt nästa besök på Gröna Lund nöjer jag mig nog med en milkshake. Närområdet har visserligen inget superutbud heller, men det finns ju vattenvägar. Så när åksjukan lagt sig och magen börjar kurra tar jag Djurgårdsfärjan in till Söder där jag har massvis av bättre val för att äta och dricka gott.

1 kommentar:

 1. Hur kan du säga att närområdet inte har något superutbud när både Oaxen och Spritmuseum ligger ett stenkast från Gröna Lund?

  Visst, ingen av dem har väl ölutbud i världsklass (båda är ok, inte mer) men maten kan man då även med Stockholmsmått mätt säga håller hög klass på båda ställena.

  Oaxen (krog) har ju två stjärnor i Guide michelin men det duger tydligen inte för dig?
  Oaxen (slip) är ju en av de mest prisvärda restaurangerna i Stockholm för oss som inte har jättestora plånböcker.
  Och Spritmuseum som lovordas överallt och fick bland annat högsta betyg från Krogkommissionen i fjol är heller inte bra nog?

  SvaraRadera