Glastest: Spiegelau Refresh Beer Stein

, , Inga kommentarer
Spiegelau har gett ut ett nytt (?) glas, Refresh Beer Stein, som med sitt sejdelutförande verkar inriktat mot lageröl. Jag tog en av de bättre svenska lagerölen på halvlitersflaska för att sätta glaset på prov och jämförde det samtidigt med ett av mina favoritglas från samma tillverkare. Det visade sig bli riktigt stora skillnader och de kom på områden som jag inte riktigt varit med om i tidigare glasjämförelser.

Jag jämförde det med Spiegelaus "pintglas" som är ett av mina go-to-glas och som jag gärna använder till ljus lager på halvlitersflaska. De har också ett pilsglas men då det är betydligt mindre än Refresh kändes det på något vis dumt att använda det i jämförelsen.

Två saker blir direkt mycket tydliga. Ölet som hällts upp i Refresh är både något varmare och upplevs ha lägre kolsyra än ölet som hällts upp i pintglaset. Detta trots att jag hällde upp i Refresh sist. Tillsammans skapar de en påtaglig skillnad i hur ölet uppleves i de bägge glasen.

Refresh har både tjockare gods i glasets kanter och en tjockare fot, samt förstås ett handtag. Betydligt mer glasmassa alltså, och kanske är det förklaringen till den upplevda temperaturskillnaden. Jag har använt rumstempererade glas, alltså är glasen varmare än ölen och i det tjockare glaset finns då mer "lagrad" värme som kan sprida sig till ölet. Refresh har också en sorts turbinformad gjutning i insidan av botten. Den är tänkt att röra upp mer skum när man halvvägs genom ölet ger glaset lite snurr, därav också glasets namn. 

Någon kanske tänker att om man då kyler glasen i förväg så kommer Refresh att hålla ölet kallt längre. Ja, det lär det göra, men om man inte dricker ölet väldigt långsamt blir inte temperaturökning något problem för pintglaset. Problemet med kolsyran kan man dock möjligen avvärja med att börja upphällningen mer försiktigt. 

En av anledningarna till att jag är förtjust i pintglaset och de övriga glasen i Spiegelaus serier Beer Classics och Craft Beer är just att de är väldigt lätta. Refresh är väldigt tungt för ett ölglas och jag har svårt att hitta någon charm i tyngden. 

Sammantaget hittar jag inga kvaliteter i Refresh som gör att jag kan rekommendera ett köp. Priset på ca 200 kr styck, vilket man kan få ett tvåpack av de flesta andra av Spiegelaus ölglas för, avskräcker mig ytterligare.

Spiegelau Refresh Beer Stein finns bland annat på Sejdelshoppen. Direktlänk till produktsidan: http://www.sejdelshoppen.se/olglas/sejdel-refresh-0.5-liter/456/

0 kommentarer:

Skicka en kommentar