Lagringsexperiment: Nils Oscar Celebration Ale

, , Inga kommentarer

Nils Oscar Celebration Ale bryggdes ursprungligen för att fira den dåvarande ägarens 70-årsdag men har sedan dess bryggts minst en gång till. Jag har haft ett par flaskor från 2015 stående och tänkte att det var dags att stämma av hur den mår, och upptäckte då att den årgången också går att köpa i lokalsortimentet. Och råkar man inte redan ha flaskor i källaren är det en utmärkt möjlighet att köpa en mogen barley wine, visade det sig.

Exakt vad man firade när den bryggdes igen 2015 vet jag inte riktigt men man verkar ha bevarat tanken med sju maltsorter plus rörsocker, medan en del av humlesorterna bytts ut. Här är ju humlen dock av högst sekundär natur, särskilt nu när den fått vila i sex år.

Rörsockret märks av direkt då det tillsammans med alkoholen ger en förnimmelse av rom. Kul att det fortfarande sitter i! Mognadstonerna ligger på en bra nivå med en lagom mängde oxiderade toner som går bra ihop med bastonerna av karamell och knäck.

Inledningen är rikigt fyllig och bjuder på fin komplexitet, men så dalar smakintensiteten en del mot slutet och avslutningen blir lite tunn. Även om knäckig ton dröjer sig kvar länge blir det lite väl stora kontraster i intensiteten och det gör att helhetsbilden tappar en del.

På det stora hela ändå en bra upplevelse. Det här ölet känns helt moget och mitt i, eller kanske till och med i slutet av, sitt drickfönster och jag tror att man ska satsa på att dricka den inom ett år för bästa upplevelse. Väldigt kul att man kan köpa en barley wine på toppen av sin mognad på Systembolaget, och dessutom får man slanta upp färre pengar än för de flesta nysläppta öl i samma stil.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar