Veckans tips: Närke Frågetecken Kornvinsale

, , 1 kommentar

Veckans tips kommer från TSLS där vi hittar ett riktigt härligt barley wine från Närke Kulturbryggeri. ? Kornvinsale har funnits i deras repertoar länge men är inte alltid så lätt att få tag på. Nu finns den dock att beställa genom TSLS så det är läge att passa på medan man kan, åtminstone för oss som gillar barley wine i klassisk brittisk stil.

Det här är bra redan nu men här finns det klara möjligheter för en riktigt kul utveckling om man låter den mogna lite. Jag vågar inte utgå från att den klarar jättelång lagring, utan har lagt undan några flaskor med tanken att stämma av utvecklingen om två-tre år, men det skulle heller inte förvåna mig om det klarar uppemot tio år innan det vänder neråt.

Många av de klassiska smaker man förväntar sig av ett barley wine i brittisk stil är dock redan på plats. Djup maltighet, toner av fudge, kola och knäck blandat med mörkt bröd och torkad frukt samt en skön värme från alkoholen. Initialt märks en ganska tydlig sötma men en finstämd och samtidigt resolut beska möter upp sötman och gör ölet piggt och alert.

Med lite mognad hoppas jag på ett ännu större smakdjup och en bredare profil med ännu mer nyanser samt att de lite ungdomliga tonerna som finns där nu viker undan för att ge övriga smaker mer plats.

Precis som de flesta andra av Närkes öl är ? nu på mindre flaska om 33 cl, vilket passar bra för en barley wine. En flarra går loss på mycket humana 42 kr.

1 kommentar:

  1. Tack så mycket för detta tips! Jag är stor barley wine-fantast och detta var det bästa jag druckit i år i kategorin. En lite tydligare humlenärvaro i eftersmaken jämfört med mycket annan barley wine men ändå jättefin balans.

    Det ska bli väldigt intressant att se hur den har utvecklats om ett par år.

    SvaraRadera