Veckans tips - Tipopils

, , 1 kommentar

Veckans tips är något så spännande som en modern kultöl från Italien. Torrhumlad pilsner på knubbig sjuttiofemcentilitersflarra. Jag pratar såklart om Tipopils från Birrificio Italiano. Den här underbart charmiga pilsnern är här på tillfälligt besök och är ett perfekt vår- och sommaröl.

När man pratar stora lageröl går tugget ofta om Tyskland och Tjeckien, men sällan om Italien. Nä, italienarna är mer kända för vin och när det gäller italiensk öl är det kanske vanligare att lyfta spännande suröl och häftiga barley wines. Men så finns också Tipopils.

Agostino Arioli startade Birrificio Italiano i mitten av 90-talet. Med inspiration från hur brittisk real ale torrhumlades i sin cask bestämde han sig för att testa att göra en torrhumlad pilsner, något som var helt oprövat på den tiden. Efter att ha testat runt bland flera sorters tysk humle för torrhumlingen har det stannat på sorten Spalter Select.

Här snackar vi inte torrhumling i stil med DDH NEIPA utan en mild, varsam torrhumling som ger en lätt boost till ölen med örtiga och lätt citrusiga toner. En pilsner med en liten twist och kanske är det därför den har nått den kultstatus den har idag. Det är inte bara undertecknad som gillar den, det finns många bryggare och ölprofiler som gärna uttrycker sin kärlek till Tipopils öppet.

Trots att ölet är ofiltrerat är det nästan helt klart, med fin gul färg och ett stort vitt skum. Maltigheten känns först ganska polerad med rena, brödiga toner men under ytan lurar mer rustika toner. Ovan nämnda toner av örter och citrus ger ölet spänning och en mild, behaglig beska sätter landningen. Det är rätt så okomplicerat men jäkligt gott.

Formatet med storflaska, som på den svenska marknaden är rätt udda för en pilsner, gör att man kan fylla sitt halvlitersglas och sen få lite påtår. Funkar också perfekt att dela med polaren med man väntar på att glöden blir perfekt.

Tipopils släpptes i tillfälligt sortiment i förra veckan och det finns fortfarande gott om flaskor på såväl butikshyllor som i webblager. Man får slanta upp 69,90 kr för 75 cl.

1 kommentar:

  1. Jag har aldrig provat Tipopils förut. Idag inhandlade jag 2 flaskor på Systembolaget så nu fattas bara lite varmare väder för att ha rätt förhållande för 1:a provningen.

    SvaraRadera