Lagringsexperiment: Cuvee De Ranke och Kriek De Ranke

, , Inga kommentarer

Idag släpptes både Cuvee De Ranke och Kriek De Ranke på Systembolaget. Ett bra tillfälle att plocka upp några lagrade flaskor av dessa ur källaren för att göra lite plats för nya årgången. Här har De Rankes egen suröl blandats med inköpt lambic för ett unikt och det är i det ena fallet mycket lagringsvänligt.

För några år sedan testade jag en fyra år gammal Cuvee De Ranke och var riktigt nöjd med utväxlingen (länk). Nu har jag gett en senare årgång ytterligare några år och jag måste säga att den efter sex år fortsätter att leverera som lagringsobjekt. 

Den bjuder fortfarande på en elegant balans mellan De Rankes suröl och lambicen men där lambictonerna fortsatt att ta över något, utan att det slagit över till att smaka ren lambic. Den intressanta bitterhet som jag fann i den fyra år gamla flaskan har lugnat sig och har ersatts av mer komplexitet och djup. Den visar inte heller några tecken på att närma sig en nerförsbacke.

Blandningen av öl blir mer tiden allt mer integrerad, allt mer intressant och allt mer unik. En likhet jag finner med en bra lagrad geuze är att den med åldern blir både mer komplex och mer lättdrucken på en gång.

Kriek De Ranke har jag nog aldrig provat med någon särskild ålder förut, men det blev det ändring på nu för den här rackaren har sju år på nacken. Färgen går åt det tegelröda hållet och smaken bjuder stundtals på fräscha körsbär, stundtals på övermogen frukt, och hela tiden med en syra som i jämförelse med Cuveen är ganska skarp. Rentav lite ättikssyra faktiskt.

Det här är inte dåligt men det blir ganska blekt vid sidan om den vällagrade Cuvee De Ranke som är fantastisk. Däremot minns jag Kriek De Ranke som trevlig när den är nysläppt.

Med andra ord, lagra era Cuvee De Ranke och dricka era Kriek De Ranke direkt!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar