Lagringsexperiment: Cuvée De Ranke

, , 2 kommentarer

Bland ölen som släpps på Systembolaget på fredag finns Cuvée De Ranke, en mix av De Rankes egen öl och en skvätt lambic. Det är en öl som brukar släppas varje år, om än i ganska små volymer, och kombinationen av att den är opastöriserad och ofiltrerad samt innehåller en skvätt lambic gör den intressant att lagra.

Cuvée De Ranke är både god och intressant redan som ung men det är med några års ålder som den verkligen börja komma till sin rätt. Det rör sig alltså om en blandning av 70 % ekfatslagrad ale och 30 % lambic. Jag testade en fyra år gammal flaska som visade sig vara väldigt itnressant.

Lambickaraktären har utvecklats med tiden, utan att för den sakens skull ha tagit över helt och hållet. Ölet har fortfarande en viss bitterhet, som skapar intressanta möten med de lätta ektonerna och med syrligheten. Det är smaker som inte alltid går ihop men som här är väldigt välintegrerade och mogna. Trots att det finns många bekanta smaker kommer de i en sammansättning som gör smakprofilen mer eller mindre unik.

Syrligheten och bitterheten ligger och brottas med varandra om övertaget. I den ena klunken vinner syrligheten, i den andra bitterheten. Det vågspelet gör att ölen håller sig extra intressant genom varje klunk och det är något jag upplever har uppstått med lagringen, då syran blivit mer tilltagen.

Jämfört med min lagrade flaska tror jag att åtminstone den senaste utgåvan, som alltså släpps på Systembolaget nu på fredag, görs med lambic inköpt från ett annat bryggeri än tidigare. Den lär utvecklas på ett lika kul sätt ändå, men säkert med nyansskillnader från de äldre flaskorna.

Jag har flera flaskor Cuvée De Ranke av olika årgångar i min lilla ölsamling, men så här när man öppnat en och påminns om hur bra den är och hur kul den är att lagra önskar jag att jag hade ännu fler.

2 kommentarer:

  1. Jag har en flaska Cuvée De Ranke från 2014 i min matkällare. Frågan är om jag bör dricka den nu eller om den ska få något år till. Vad tror du? Jag hade ursprungligen tänkt mig 5-10 år.

    SvaraRadera
  2. Ett eller två år till tycker jag att du kan ge den :)

    SvaraRadera