Sigtuna NAPA

, , Inga kommentarer

Det alkoholfria segmentet fortsätter att växa och under 2017 såldes det mer alkoholfri öl än dubbel-IPA på Systembolaget. Fler och fler ger sig därför in i den leken och nu har det blivit dags för Sigtuna Brygghus som just släppt sin NAPA - Non-Alco Pale Ale. Jag har lagt vantarna på ett par flaskor och provat.

Som man förstår av namnet är det här en alkoholfri version av en APA. Sigtuna har gjort den med pale ale-, münchner- och ljus karamellmalt samt kryddat den med den välbeprövade kombon av Mosaic och Citra. De har dock inte berättat vilken metod de använt sig av för att göra ölet alkoholfritt.

Ölet har en humlearomatisk, fruktig doft med med aningar av kakor, karamell och vört. Smaken är inledningsvis väldigt lik en "vanlig" APA med kakig maltbas med en lätt knäckig ton och en balanserad fruktig ton från humlen. Vörttonen från doften känns inte alls av i smaken. 

Många av fällorna med välhumlad alkoholfri öl har undvikits. Ölet är inte sött eller vörtigt, utan har den torrhet man förväntar sig av en APA och med en fint balanserande beska. Den blir inte heller för hårt humlad så att humletonen blir otrevlig och obalanserad, även om det mot slutet blir lite för lite som backar upp humlen. Det är egentligen först i avslutningen som man verkligen tänker på att den är alkoholfri då smaken tunnar ur något.

Tillgängligheten på Sigtuna NAPA är lite oklar men den bör dyka upp i dagligvaruhandeln och springer man på den rekommenderar jag att man provar. Den utmanar definitivt toppen bland de alkoholfria humlefokuserade ölen som finns på marknaden idag.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar