Belgoträffen 2018

, , Inga kommentarer
99 Bottles & Automagiskt
I lördags arrangerades ett av Sveriges största hembryggarevenemang efter SM, nämligen Belgoträffen här i Uppsala. Det blev såväl slutsålt på entrébiljetter och rekord i antal anmälda brygder, med hela 110 deltagande öl.

Belgoträffen är ett väl inkört arrangemang som flyter på som det ska i alla avseenden. Det anordnas i en idrottshall på Fyrishov och som besökare får man ett glas och ett häfte där alla öl presenteras. Man går runt och provar de olika hembrygder som man tycker verkar spännande och med en kod i sitt häfte får man sen onlinerösta på sina favoriter. Samtidigt pågår en domartävling av samma öl och bland de olika priserna finns att brygga sin öl på Bryggeriet Ångkvarn och att vara med på en bryggdag hos Tempel Brygghus.

Hembryggarna är mer eller mindre pretentiösa i sina presentationer, med allt från att ha sina öl på enkla flaskor till att ha utsmyckningar av såväl ölen som sig själva som lär ha tagit betydligt mer tid än vad man lagt på själva ölbryggningen.

Kvalitetsmässigt tyckte jag att det här var något av ett mellanår för Belgoträffen med något lägre medelkvalitet än vad man blivit van vid. Eller så har jag blivit mer kräsen? Det fanns såklart flera toppar ändå, bland annat en Duvel-klon som alternerats med 50 % vetemalt, en pseudo-lambic med körsbär och en finfin sursaison.

Det är som vanligt ett ganska friskt experimenterande med diverse frukter, kryddor, jäststammar och udda metoder. Inte särskilt många körde med tydliga inslag av modern humle dock, på gott och ont. Medan experimenten är roliga är det sällan de som blir allra godast och det märktes också i såväl folkets val som domartävlingen där de flesta pristagare höll sig någorlunda klassiskt.

Bra öl i klassisk belgisk tappning finns ju dock att få tag på rätt enkelt i andra kanaler, det är de mer eller mindre knäppa experimenten som gör Belgoträffen så rolig. Och handen på hjärtat, belgiska bryggare gör också en del udda grejer.


Alla vinnare i tävlingen:
Domartävlingen, Lätta klassen:
1:a pris - Brygd 122 - Jake, av Mats Hellman, Maria Hellman, Mathias Hansson och Bo Eriksson.

2:a pris - Brygd 124 - Piprensaren, av Quisten & Gaarden Bryggeri - John Söderquist, David Kirkegaard och Lennart Söderquist

3:e pris - Brygd 160 - O De Bruyne, av Staffan och Andreas Högfeldt.

Domartävlingen, Tunga klassen:
1:a pris - Brygd 224 - Källartrapplist 2018, av Mikael Bernelind.

2:a pris - Brygd 201 - Badger Brewery Tripel, av Niklas Burvall och Christina Nilsson.

3:e pris - Brygd 232 - Kloster Delirium Noël, av Lars Callert

Folkets val, Lätta klassen:
1:a pris - Brygd 154 (193 p.) - Vild och Galen Geuze, av Niklas Stenlås och Gustav Dominicus.

2:a pris - Brygd 122 (168 p.) - Jake, av Mats Hellman, Maria Hellman, Mathias Hansson och Bo Eriksson.

3:e pris - Brygd 139 (144 p.) - Sexy Number Six Red, av Albert Braaten.

Folkets val, Tunga klassen:
1:a pris - Brygd nr 245 (330 p.) - Donker Kong, av Lars Johansson, Robin Lo, Kid Svedberg Reslegård.

2:a pris - Brygd nr 243 (284 p.) - Existens Maximum, av Gustav Dominicus, Magnus Isaksson och Niklas Stenlås.

3:e pris - Brygd nr 242 (180 p.) - Pinsam Collaba, av Tobias Janius och Tobias Göth

0 kommentarer:

Skicka en kommentar