Lagringsexperiment: Mohawk American Barley Wine

, , Inga kommentarer

Mohawk American Barley Wine fanns i det fasta sortimentet för fyra år sedan och precis som de flesta andra barley wines blev den ganska kortlivad i sortimentet. Den är dock långlivad i flaskan och har efter fyra år verkligen hittat en fin form. Om det var fler än jag som stoppade undan några flaskor när det begav sig kan ni nu börja skörda frukterna av ert tålamod. 

När jag inför lanseringen i det fasta sortimentet i december 2013 provade Mohawk American Barley Wine skrev jag så här: "Mjuk koladoft som nästan blir lite laktisk. Humlen kommer galopperande i smaken med massor av frukt som spelar mot kolatonerna på ett snyggt sätt. Något enkel maltprofil för en barley wine kanske, men det är att vänta av en ung flaska. Nu får istället humlen ta ordentligt med plats. Jag gillar!"

Det var då och nu är smaken som väntat en helt annan. Humlen har så smått sjunkit undan, utan att lämna några tråkiga rester efter sig, och maltprofilen som då framstod som enkel är nu utvecklad. En viss humlefläkt finns fortfarande kvar och fördjupar smakupplevelsen utan att beröva malten på något utrymme. Fortfarande amerikansk alltså, men nu ligger betoningen på barley wine istället för på american.

Kolatonerna står fortfarande i centrum för maltigheten och får inte bara mer plats utan kan också ta den platsen i och med att de utvecklats och breddats med åldern.

Det framstår kanske inte som någon skräll att en barley wine på nästan tolv procent har utvecklats gott med några år i källaren, men det är trots allt inte alla barley wine som blir bättre med tiden. Här har vi dock ett klockrent exempel på ett intressant lagringsobjekt, där en god öl förändras och utvecklas till en helt annan god öl.

Efter att ha avnjutit den här flaskan har jag bara en enda kvar i källaren, och jag tror inte den kommer bli kvar där särskilt länge till.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar