Besök Bamberg!

, , 2 kommentarer


10 bryggerier i en stad med 70 000 invånare. Bamberg är en riktigt bryggerität stad och förutom all god öl finns det också gott om saker att se i staden som klarade sig undan det mesta av bombningarna under andra världskriget. Det är en stad väl värd ett besök oavsett om man gillar öl eller inte, men gillar man öl är Bamberg och dess omgivningar närmast ett litet mecka.

Stora delar av Bamberg har fått världsarvsstatus och den välbevarade innerstan har gjort Bamberg till en populär turistdestination. Kanske lockar också alla bryggerierna dit fler än bara oss öltokiga. Det är ju dessutom hem åt de två kvarvarande traditionella rökölsbryggerierna i världen, Spezial och Schlenkerla.

Om det är just rököl som lockar kan man förutom att dricka och äta hos Spezial också sova där. De har nämligen ett värdshus med enklare rum för €50-55/natt. Även bryggeriet Fässla som ligger tvärs över gatan erbjuder logi. Deras öl är dock lite mer generiska och hör inte till det bästa staden har att erbjuda.


Blanda alla bryggerier i stan är just Spezial och Schlenkerla två av de vars krogar man verkligen bör besöka. För mindre än 30 kronor får man en halvliter öl i världsklass, så färsk det bara går dessutom. Båda ställena är populära så vill man vara säker på att få sitta är det läge att komma tidigt, eller försöka sig på att boka ett bord. Beställa öl får man förstås göra utan att ha en sittplats, så törstig lär man inte behöva bli.


Vill man prova Schlenkerlas Rauchbier Märzen upphälld från träfat så är det just Schlenkerlas krog som är stället att gå till. Det är nämligen bara där man kan få det. Utöver den finns också en säsongsöl. Fastenbier på våren, från och med askonsdagen, Kräusen på sommaren, Urbock på hösten och Eiche Doppelbock på vintern. Hos Spezial är det också rauchbier som gäller, ibland med påfyllt med säsongsöl så som deras rökbock på vintern, men här finns också öl helt utan rökighet i form av deras ljusa lager som går under namnet Ungespundet. Det råkar också vara en av de bättre ljusa lager du kan hitta överhuvudtaget, så det är väl värt ett besök bara för den sakens skull.

Även bryggeriet Mahr's har en krog som är värd ett besök. Kul lokal, härlig atmosfär och goda lageröl. Låt dig inte luras av trätunnorna i baren dock, det är tomma trätunnor med fatkranar monterade i. Det är ett ganska vanligt grepp i området. Precis bredvid Mahr's ligger Keesman så när man ändå är i krokarna kan man såklart tänka sig att passa på att slinka in där, men både lokal och öl är lite trista i jämförelse med vad Bamberg har att erbjuda.


På alla dessa ställen får man räkna med en hel del turister. Vill man se ett ställe med mer kvarterskrogskänsla och ändå få i sig bra öl ska man ta sig till Café Abseits som ligger på andra sidan järnvägen från centrum och dit mest Bambergbor och en och annan ölnördig turist tar sig. Den hjälpsamma personalen guidar dig gärna i deras öllista med många flasköl från områdets bryggerier. Har man inte möjlighet att ta sig utanför Bamberg kan man här få en bra inblick i vad som bryggs runtom i Övre Franken.


Vill man hålla sig närmare centrum rekommenderas ett besök på Stöhrenkeller där man kan räkna med att hitta den fantastiskt goda Gänstaller Kellerbier. Som sig bör är det helt enkelt den ofiltrerade varianten av Gänstaller Pils. Dess skumkrona hade en fasthet av episka proportioner!

Eftermiddag på Griess Bräu i Geisfeld
Har man möjlighet att ta sig runt lite utanför staden finns ytterligare ett gäng bryggerier att besöka. Det är dock inte helt enkelt att ta sig runt med kollektivtrafik, så har man någon i sällskapet som kan offra sig på att köra är det en god investering att skaffa hyrbil. Bryggerierna utanför stan har mycket färre turister och förutom att många gör jäkligt god öl ger det en fin inblick i det frankiska bylivet. Ordnar det sig ändå inte med bil är Knoblach och Hummel två av de som är lättast att ta sig till med buss, och på den senare kan man även boka ett rum för natten.

Det finns också väldigt mycket att upptäcka inne i Bamberg, mer än vad jag hann med under mina dagar där. Tro mig när jag säger att jag definitivt kommer att åka dit igen. Och igen, och igen. Längtar redan.

2 kommentarer:

  1. Att hyra en cykel är perfekt för att ta sig runt utanför staden. Fina miljöer, härliga ställen och ofta bra cykelvägar.

    /Viktor

    SvaraRadera
  2. Jag kan verkligen instämma i Viktors tips! Då jag pluggade i Würzburg i ett år hann jag med att besöka Bamberg tre gånger, och en av gångerna cyklade vi de tio milen. Tyvärr var det innan jag verkligen nördat ner mig i ölens värld, men det var ändå fantastiskt gott att dricka en massa rauchbier som vanlig turist :)

    Rolig timing att du publicerade det här precis efter att jag frågat om din favorit-Schlenkerla i inlägget om dagens släpp!

    SvaraRadera