Öl och semla?

, , 5 kommentarer

Det finns en öl till allt, sägs det ibland när man försöker övertyga någon om att öl är en minst lika bra måltidsdryck som vin. Finns det en öl till semla, funderade jag därför nu när fettisdagen är annalkande. Challenge accepted! Åtminstone bestämde jag mig för att testa några olika öl till några hembakade semlor.

Min sambo och jag ställde oss och bakade semmelbullar (enligt detta recept) samt mixade ihop en egen mandelmassa. Det sistnämnda kan jag verkligen rekommendera, mandelmassan har ju en central roll i en klassisk semla. Egen mandelmassa blir godare och erbjuder bättre möjligheter att anpassa till egen smak. I grunden mixar man ihop mandel med lika viktdelar socker till önskad grovhet och sen fyller man på med lite vätska, förslagsvis grädde eller mjölk, till önskad konsistens. Man kan fylla på med lite urgröpt inkråm från bullarna också.

Det här kan man sedan variera på massor av vis. Rosta mandeln innan, lägg i grovhackad mandel efteråt för mer crunch, använd andra sorters socker, smaksätt med vanilj eller kanske lite likör, och så vidare. För mitt öltest höll jag det däremot klassiskt - sötmandel, strösocker, lite inkråm och en liten skvätt mjölk.

Till det här valde jag ut fyra olika öltyper att testa till. När nu fasteölet Aecht Schlenkerla Fastenbier finns på Systembolaget var det givet att testa den med en fastlagsbulle, men inte bara för att ta fasta (pun intended) på gimmicken i det utan för rauchbier faktiskt kan vara rätt gott till en del desserter. En kriek låter möjligen också lite konstigt men de har ofta lite mandeltoner från kärnorna och dessutom går ju körsbär bra ihop med grädde. Jag kunde sedan inte hålla mig ifrån att ta med en imperial stout och en barley wine som ju är klassiska typer att ta fram till efterrätten.

Jag började testet med Oude Boon Kriek vilket var en mycket intressant matchning. Jag hade ju redan tänkt på kopplingen till mandel och att körsbär går bra ihop med grädde, men de går dessutom väldigt fint ihop med kardemumman i bullarna. Syran bryter smakerna och fräschade upp, men var kanske inte helt passande ändå. Trots det blev det höga poäng till den här kombon.

Vidare till fastlagsduetten med Aecht Schlenkerla Fastenbier. Det här funkar bra, grädden dämpar det rökiga något och den mildare röken ger ett väldigt spännande bryt mot mandelmassan utan att det skär sig. Ölets brödiga smaker möter upp bullen i viss mån, även om ölets brödighet är mer åt det rostade hållet. Skillnaderna i sötma är det största hindret för den här kombon, men i stort sett fungerar det ändå bra.

Det fanns gott om potential i kombinationen med Anchor Old Foghorn, för kolasmakerna och deras sötma gör sig riktigt bra med semlan, men det hade säkerligen blivit betydligt bättre med en mindre besk och kanske också lite mer lagrad barley wine. 

Det fanns en antydan till spännande möten mellan chokladsmakerna Brooklyn Black Chocolate Stout och semlans olika smaker, men ölets smaker är lite väl kraftiga och kör över semlan rejält. En stout kring 7-8 % vore nog bättre, men även en sådan hade nog stått i lä jämfört med kombinationerna ovan.

När jag ändå var igång passade jag också på att testa med två likörer, Arcus Dessertlikör Semla och amaretton Disaronno, men ingen av dessa blev någon hit. Amaretton var faktiskt för söt för semlan och mandelsmakerna blev mest kaka på kaka och då tillförde den inte så mycket. Den där likören med smak av semla är ett kapitel för sig. Den luktar gott, med aromer av mandelmassa och grädde, men smaken är kraftigt kryddig och mycket märklig. Jag har faktiskt inte hört någon som har gillat den. Till semlan dämpades den något men det var fortfarande ingen höjdare.

Kriek, barley wine och rauchbier är alltså vad jag tycker att man bör satsa på om man vill ha öl till sin semla. Det finns ju inte så många alternativ att välja på genom Systembolaget, men väljer man kriek bör den vara så bärig som möjligt och med lite lägre syra. Därmed bör den också vara så färsk som möjligt. En barley wine bör vara åt det brittiska hållet och gärna lagrad, då rundare smaker och mer dämpad beska lirar bättre med semlan. På rökölsfronten tror jag att det är just Fastenbier som funkar bäst.

5 kommentarer:

 1. Jag drack en Thomas Hardy till min semla, den kombinationen fungerade bra (något år gammal, inte förra bryggeriets).

  SvaraRadera
 2. Har för mig att jag drog till med en Ten Fidy förra året. Den kombon funkade inget vidare då Ten Fidyn inte är alltför samarbetsvillig. Lyckligtvis hade jag sinnesnärvaro nog att ställa undan burken ett par minuter och njuta av den i efterhand. Vilket funkade rätt bra. :-)

  SvaraRadera
 3. Ah, fler som provat kombinationen öl och semla. Här kallar vi den för tjock-tjock :)

  SvaraRadera
 4. En carnegie porter , gärna med några år på nacken, funkar utmärkt till semla

  SvaraRadera