Snabbrecensioner av nyheter från Glasbanken.se

, , Inga kommentarer

Letar du efter alternativ till Systembolagets utbud? Det finns många nätshoppar för öl där ute, som man fullt lagligt kan beställa igenom. Genom några nya samarbeten kommer jag emellanåt att prova lite urplock av deras utbud, med tanken att presentera det på samma sätt som när jag provar Systembolagets nyheter. Först ut är ett urval av nyheter som lanserades på Glasbanken.se i förra veckan.

[Namn]
[Land, volym, pris, alkoholhalt (stil)]

(Priser på glasbanken.se, stilar enligt Ratebeer)

Evil Twin Nasty Trunks #001
USA, 47,3 cl (burk), 65 kr, 5,5 % (Sour/wild ale)
Luktar som tur är inte som gamla underkläder men visst är det en något laktofunkig smak med lite råbarkad humle, men det blir ju istället en väldigt god kombination. Torrhumlad suris är lite av en egen stil kan jag tycka, och här görs det väldigt bra.

Fuller's/Moor Rebirth
Storbritannien, 33 cl, 55 kr, 6 % (Premium bitter/ESB)
Det här ska alltså vara en remake av originalreceptet av Fuller's ESB och det är ganska likt dagens ESB men med mer tobakstoner. Lite jordiga toner, rostat bröd och lätta drag av torkad frukt. Lite mer utmanande än dagens ESB. Skulle vara kul att prova sida vid sida.

Stillwater Superhop
USA, 47,3 cl (burk), 59 kr, 6 %  (IPA)
Delvis en klassisk västkust-IPA-profil med mycket citrus och lättare inslag av kåda och exotisk frukt, samt en väldigt lätt maltkropp. Den har också lite mer moderna inslag med sin låga beska. "Neo-tropical" som det står på burken håller jag kanske inte med om helt däremot.

O/O Evergreen
Sverige, 33 cl, 45 kr, 6 % (IPA)
Kexig, nästan lite spröd maltighet med en del vetetoner, nästan som en bröddeg, vilket sätter en kul egen touch. Fruktig humle bygger på det till en snygg helhet.

O/O Narangi
Sverige, 33 cl, 45 kr, 6,8 % (IPA)
Betydligt kraftigare humle än i Evergreen, med råare och fruktigare profil. Här ligger humlen också som betydligt mer dominant i balansen mot malten. Snygg, modern IPA.

Amager/Wicked Weed Mandarina Man
Danmark, 50 cl, 65 kr, 7 % (IPA)
Ganska dov fruktighet med syrliga inslag från fruktpuréerna. Lite övermogna frukttoner och överlag saknar den friskhet och får en för rå beska.

Saltaire Kala Black IPA
Storbritannien, 33 cl, 49 kr, 6,2 % (Black IPA)
Rostade nötter, choklad och knäck möter citrustoner med huvuddrag åt grapefrukt. Ovanligt mjuk och fin för en svart-IPA, samtidigt som humlen tuffar till den. Mycket trevlig!

Mikkeller Weird Weather IIPA
Danmark/Belgien, 50 cl (burk), 79 kr, 8,3 % (Imperial IPA)
Fruktig men med något trött humle, och en lite väl påträngande alkoholsmak. Låg beska men ändå med något rå ton.

Mikkeller Weird Weather Lactose IIPA
Danmark/Belgien, 50 cl (burk), 85 kr, 8,3 % (Imperial IPA)
Betydligt trevligare än syskonölet, för även om det blir lite sött så gör den sötman att fruktigheten lyfter och att alkoholtonen inte alls blir lika tydlig. Även råheten i beskan dämpas. Det blir istället lite sött i längden, men det är alltså en stor positiv skillnad mot den utan laktos.

Block 15 Sticky Hands IPA The Hop Experience Ale
USA, 47,3 cl (burk), 89 kr, 8,1 % (Imperial IPA)
Något tunn smak för styrkan och utan riktigt tryck i humlen. Dessutom en aning trött.

Block 15 Cosmic Cold Brew
USA, 50 cl, 129 kr, 7 % (Stout)
Fräsch, mjuk kaffesmak med toner av knäck och choklad bakom. Lite söt och med låg beska. Väldigt lättdrucket, på ett bra vis och man tar väldigt gärna en klunk till. Mycket bra kaffestout!

Jester King Boxer's Revenge
USA, 75 cl, 249 kr, 9,5 % (Sour/wild ale)
En mångfacetterad syra börjar mjukt men tilltar i kraft, med vissa ättikstoner mot slutet men aldrig så mycket att det stör, utan snarare sätter karaktär. Toner av bröd, honung, ek och citrus, samt en väldigt lätt funkighet, kompletterar. Spännande öl!

Cascade Sang Royal 2016
USA, 75 cl, 309 kr, 9,4 % (Sour red/brown)
Mjuk, vinös smak med stor bärighet, medelstor syra och välintegrerade fattoner. Inte så konstigt när det är Pinot Noir-druvor i, men här suddas gränsen mellan öl och vin ut. Riktigt bra!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar