Lagringsexperiment: Tilquin Oude Gueuze 2011/2012

, , 5 kommentarer

Geuze tillhör de mest lagringsvänliga stilarna enligt mig och de utgör också en ganska stor del av min egen källare. En geuze vi brukar få tillfälle att köpa på oss här i Sverige är ju Tilquin Oude Gueuze och jag har samlat på mig lite under åren. Emellanåt öppnar jag någon flaska och igår plockade jag upp den äldsta årgången av dem som jag har i min samling, och den var verkligen värd att vänta på.

Jag skrev en recension om just den här årgången av Tilquin Oude Gueuze för nästan precis fem år sedan. Jag hyllade den redan då och gav den ett betyg på 4,5, och jag tycker Tilquin har fortsatt att hålla stilen i det mesta de gör. Mitt Tilquin-glas var visst nyinköpt då, så det har hängt med i fem år. Glaset är oförändrat, men när jag återigen plockar fram det för att hälla upp en flaska Tilquin märks det att det har hänt en del med ölen under åren.

Min flaska av Tilquin Oude Gueuze 2011/2012 buteljerades i början av januari 2012 och har alltså nyligen passerat sexårsstrecket. Som ung hade den en del äppeltoner som gick lite åt färskpressad must. Det finns fortfarande en antydan till äpple, men snarare med drag åt en torr fransk cider.

Jag tycker att syran har dämpats en del över åren och integrerats mer med ölets andra smaker, vilket gör att syran är tydlig men inte drar i kinderna. Den är dock väldigt torr, ännu torrare än vad den var som färsk. Funken har antagit en annan karaktär men har inte blivit nämnvärt mer framträdande. Den är nu lite mer jordnära och mindre stallig.

I min recension av den rätt så färska flaskan beskrev jag den som en geuze med väldigt tilltalande balans, som gjorde den nästan farligt drickbar, och det stämmer fortfarande. Den är annorlunda på många sätt men balansen har hängt med.

Det här tycker jag personligen är en mycket bra ålder för de här flaskorna.

5 kommentarer:

 1. Lagrar du dina geuze ståendes eller liggandes? Hur gör du med andra stilar? Vet att du skrivit en artikel om det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Liggandes i den utsträckning jag har plats för det, vilket i mitt lagringsutrymme innebär att de stora flaskorna får ligga och de små får stå. Icke-lambic får också stå, men jag har ett par öl som kunde få ligga ner om plats hade funnits. Är det kapsyl (utan kork under) ska de stå oavsett.

   Radera
 2. Hej. Angående Tilquin (och de andra lambicarna som kommer i BS 28/2), vet du vad det är för årgång på dem, 2016-2017 eller 2017-2018? Storflaskan av Armand & Gaston, är det samma som kom på liten flaska nyligen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle tro att det är från säsongen 2016-2017 för dem alla, det känns lite väl tidigt för något från nuvarande säsong att komma ut. Om du vill veta med säkerhet rekommenderar jag att kontakta importörerna.

   Radera
 3. Precis, var lite så jag tänkte också. Kul med Müre igen, den var ju helt fantastisk!

  SvaraRadera