Ola Dubh och rabarberkolapaj

, , Inga kommentarer

Ola Dubh från skotska Harviestoun dök ju upp på Systembolaget igen här under våren och det blev inköp av ett par flaskor. Jag har gått och funderat på vad jag skulle knäppa en sådan flaska till, men så uppenbarade sig svaret när min fru testade att göra en rabarberpaj med dulce de leche.

Idén för pajen var enkel. Koka rabarber i sockerlag, häll på dulce de leche och koka ihop, häll i en pajform och toppa med smuldeg. Lyckat koncept måste jag säga.

Det slog mig att den pajen gott och väl skulle kunna passa fint ihop med en Ola Dubh. Och det gjorde det faktiskt! Ola Dubh är lagrad på skotska whiskyfat från Highland Park, som är en whisky med lite rökighet, och den röken blir för mig lite rå i ölet men pajen mildrade det råa och gjorde röktonerna betydligt mer njutbara.

Fruktigheten från rabarberna lockade också fram lite mer av fruktigheten i ölet. Det kan vara ganska svårt att få ihop en bra matchning när inte sötma och syra matchar enligt tumreglerna att drycken ska vara sötare än desserten och att syra i desserten ska matcha syra i drycken, men stout har en förmåga att kringgå detta. Så även här. Jag tror att det är de rostade tonerna som sätter det är lite på ända. 

Ölet har också en liten förnimmelse av sälta genom toner som drar åt havet och några korn flingsalt på pajen lyfte kombinationen ytterligare ett snäpp. Tanken var egentligen att lyfta kolasmakerna i pajen men det lyfte också matchningen med ölet.

Det är ett ganska mastigt öl så det räcker gott med en halv flaska till en portion paj. Dela en flaska med någon, se den andra halvan som avec eller testa att spara i kylen till dagen efter.

Se också min artikel från 2013 där jag jämför flera olika varianter av Ola Dubh: Länk.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar