Veckans tips - Westmalle Extra

, , 4 kommentarer

Trappistbryggeriet Westmalle säljer vanligtvis bara två öl, Dubbel och Tripel, men har också producerat en lättare öl för munkarnas eget bruk. Den kallas för Extra och har tidigare varit mycket svår att få tag på om man nu inte är munk på Westmalle. Nu har man dock gjort den lite mer tillgänglig och idag släpptes den i Systembolagets tillfälliga sortiment. En klockren sommaröl som självklart blir veckans tips.

Uppdatering: På grund av en intern miss från Systembolaget har det inte köps in tillräckligt många flaskor för att täcka den typen av lansering som var tänkt. Detta uppdagas först på släppdagen. Ny lansering blir 17 augusti.

Det har varit mycket svårt att som utomstående prova Westmalle Extra tidigare, men helt omöjligt har det inte varit. Jag fick av en slump prova den när jag på min första resa till Belgien couchsurfade hos ett par i Bryssel som hade fått tag på ett par flaskor. Jag vill också minnas att jag sett någon mer flaska på någon bar någon gång. Men att den skulle säljas kommersiellt i större skala har väl aldrig varit aktuellt förrän nu, men det passar lite in i en trend vi sett där Westvleteren plötsligt sålde lite av sin öl utanför klostershoppen och där Chimay började släppa Doree, som annars bara var för eget bruk där.

Det är ett ljust, lätt disigt öl som klockar in på beskedliga 4,8 % men som bjuder på mycket smak. Det påminner väldigt mycket om deras Tripel men utan värmen och sötman från alkoholen. Istället är den torrare och slankare men ändå med rejält tryck i smakerna för sin viktklass. Brödigt, fruktigt, höigt och örtigt med behaglig beska. Framförallt hänger allt ihop väldigt bra vilket ger ett skönt fokus i smakupplevelsen.

Den gör sig otroligt bra på egen hand som en drickaröl men lär också göra sig väldigt bra som matöl. Jag kan tänka mig att den passar bra till råbiff, kraftigare fiskrätter, helstekt kyckling och sallader.

24,90 kr får man slanta upp för en flaska och totalt släpptes 10 000 flaskor.

4 kommentarer:

 1. Går inte att hitta på Systembolaget, vare sig i appen eller på hemsidan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, den har tagits bort sedan igår. Gissar att den blivit säljstoppad.

   Radera
 2. Det verkar vara väldigt begränsat antal som finns tillgängliga. Jag var in på Systembolaget i Sickla igår 1/6. Dom hade fått in 24 flaskor. Jag köpte 10 av dom.

  SvaraRadera
 3. Den finns nu på Systembolag över hela Sverige så den verkar ha "blivit frisläppt". Den börjar dock redan ta slut på vissa platser.

  SvaraRadera