Veckans tips - Rassaviken Rököl

, , Inga kommentarer

Den här veckan blir det två veckans tips eftersom det släpps två öl jag verkligen vill tipsa om, och eftersom gårdagens tips har plockats bort från Systembolagets hemsida blev det ännu mer angeläget. Veckans nästa tips kommer från Nynäshamn som har gjort en uppföljare till sin rauchbier Sjörök som gjordes som specialbrygd för några år sedan. Denna uppföljare kallas Rassaviken Rököl och är en elegant, lite ljusare rauchbier som är gedigen till sommarens grillkvällar.

Rassaviken är en lite ljusare rauchbier med lätt bärstenston. Jag föredrar oftast lite mörkare rauchbier med mer karamelltoner bakom röken, men här har Nynäshamn fått till en lättare rauchbier på ett sätt jag verkligen gillar. 

Rökigheten är rätt så mild, långt ifrån en Schlenkerla, men är väl integrerad i smakbilden och förutom att röktonerna i sig är härliga bidrar de till ett fint smakdjup. Maltigheten går mer mot rostat bröd, med ytterst lätta drag av karamell, men samtidigt finns en fin fyllighet och ett bra djup. Man måste ju bara älska dekoktionsmäskning!

Avslutningen är lätt men balanserar på rätt sida av lättheten och blir inte för tunn, utan det gör snarare ölet piggt och drickvänligt. Till sist kommer en väl avvägd beska med lätt örtiga toner som en härlig finish.

Här görs lättheten till en styrka och när man samtidigt håller ihop nyanserna så de känns sammanhängande får man det där härliga fokuset i smaken.

Att den här ölen släpps nu när grillsäsongen kommit igång på allvar gör att det ligger nära till hands att plocka fram den när det vankas grillat till middag. Jag tror den kan vara riktigt sjyst till exempelvis grillad kyckling eller grillad spetskål. Eller bara som sällskapsdryck en ljum försommarkväll förstås.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar