Veckans tips - Oppigårds Hedemora Lager

, , Inga kommentarer

Oppigårds jobbar vidare med sin serie Heritage Collection med öl i traditionell stil. Det senaste tillskottet kom i beställningssortimentet i dagarna och heter kort och gott Hedemora Lager. Det är inspirerat av lagerölen från trakterna kring Bamberg och den visar god vördnad genom att vara utomordentligt smaskigt. Oppigårds Hedemora Lager blir därför veckans tips.

Det var på en personalresa till Bamberg för några år sedan som Oppigårdsgänget hamnade på Brauerei Zehendner i Mönchsambach och drack deras Lagerbier från självrunnet fat. De blev så tagna ölet att de bestämde där och då att de någon gång skulle göra en egen tolkning av det. Och nu har det ölet blivit verklighet.

Jag har druckit en del öl från Zehendner, även om jag är osäker på om just en självrunnen Lagerbier har slunkit ner. Det brukar vara klart trevliga upplevelser, men jag kan alltså inte göra någon direkt jämförelse mot det ölet. Det spelar inte så stor roll, det viktiga är ju hur Hedemora Lager smakar.

Och det smakar bra! Felfritt men rustikt med en ton av lantbröd, lite samma typ av brödighet som i en bra geuze faktiskt. Det ligger kvar i grunden medan fler lager byggs på med framförallt gräsig och örtig humle samt en lång men mild och behaglig beska. Eftersmaken ligger kvar i munhålan mycket länge. Jag hade inte sagt emot om någon presenterat ölet blint för mig och påstått att det kom från Franken.

Mitt största (och enda) problem med det här ölet är att det kommer på en flaska om 33 cl, vilket helt enkelt är för lite. Jag gissar dock att det har att göra med att man vill försöka få in ölet i Systembolagets fasta sortiment och då har mindre flaskor en fördel över större i Systembolagets utvärderingssystem.

Oppigårds Hedemora Lager finns alltså i beställningssortimentet och kan i skrivande stund beställas utan kollikrav. En flaska går loss på 19,50 kr.

För den som vill testa ölet som gett inspirationen, alltså Zehendner Mönchsambacher Lagerbier, så finns chansen att det dyker upp på Zum Franziskaner, självrunnet och allt. Det har det åtminstone gjort förut. Annars är ju Bamberg med omnejd ett himla trevligt resmål.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar