Snabbrecensioner av blandade öl från Smith Street, Omaka, Fourpure och Gotlands Bryggeri

, , Inga kommentarer

Några skribentprovningar har det ju inte varit på länge men i gengäld har det trillat in många varuprover på sistone, så jag bränner av några snabbrecensioner av dessa öl istället. I första delen testas öl från Omaka, Fourpure, Gotlands Bryggeri och Oppigårds nya varumärke Smith Street Brewing.


Smith Street Brewing Kellerbier [Sylvia]
Lokalt sortiment, 35930, Sverige, 33 cl, 25 kr, 5 % (Zwickel, keller- & landbier)
Brödig med något nyanserad smak, dock väldigt lätt på handen med de rustika tonerna. Mild örtighet och en ganska försiktig beska. Helt utan störningsmoment men lite för ren och lite för försiktig beska för att blomma ut ordentligt.

Smith Street Brewing Sour [Raspberry & Liquorice]
Lokalt sortiment, 36213, Sverige, 44 cl (burk), 44 kr*, 4,5 % (Berliner weisse)
Mycket bärig med övertydlig hallonsmak och drag av lakrits. Fin syrlighet men bärigheten är så kraftigt att ölet känns framtungt. Funkar inte riktigt för mig.

Smith Street Brewing Session-IPA [Erika]
Lokalt sortiment (kommande), 36182, Sverige, 44 cl (burk), 40 kr*, 4,5 % (Session IPA)
Något juicig men ändå frisk med stor fruktighet. Enkel maltstruktur och försiktig beska. Klarar av att bära sin humle på ett bra sätt.

Smith Street Brewing WCIPA [Ingela]
Lokalt sortiment, 36093, Sverige, 44 cl (burk), 44 kr*, 7 % (IPA)
Grapefrukt, tall, lite karamelltoner, skön beska, men kanske lite spretig. Samtidigt lite skönt med en vresig IPA.

Smith Street Brewing IPA [Peter]
Lokalt sortiment, 31687, Sverige, 33 cl (burk), 34,90 kr, 6,5 % (IPA)
Juicigt med viss beska, men lyfter inte riktigt med humlen. Lite knepig kombination av humlesorter  och ölets övriga egenskaper, det passar inte riktigt ihop.


Fourpure Basecamp Pils Lager
Fast sortiment, 12416, Storbritannien, 33 cl (burk), 16,90 kr*, 4,7 % (Pilsner - tysk stil)
Brödig, inledningsvis ganska frisk med fina nyanser men blir något söt och platt i avslutningen med för lite beska att möta upp. Direkt ur kylen funkar den bra som gräsklipparöl såhär i sommarvärmen.

Fourpure Shapeshifter West Coast IPA
Fast sortiment, 1523, Storbritannien, 33 cl (burk), 19,90 kr*, 5,9 % (IPA)
Frisk, humlig doft med toner av citrus, grapefrukt och lite barr. Skönt med IPA som inte smakar multivitamindryck. Mycket enkel maltighet, mer friska humletoner i smaken och en medelstor beska, men också en liten ton av salmiak i avslutningen som stör en del.


Omaka Skär
Folköl, 33 cl, 3,5 %
Frisk öl med fin bärighet som ligger som en tydlig nyans istället för att ta över. Lite saisonvibbar utöver det. Fint sammanhållna smaker.

Omaka Venice
Lokalt sortiment, 35048, Sverige, 33 cl (burk), 25,90 kr*, 5,4 % (Saison)
Lite dov smak med vissa saisontypiska drag och en hint av persika. Frukten gör mest att den inte känns fräsch. Hade nog mått bra av lite syra.

Omaka Afrodite
Lokalt sortiment, 35531, Sverige, 33 cl (burk), 27,90 kr*, 6 % (Öl av flera typer/stilar)
Unken, lite stickande doft. Finns en ton av ingefära som tagit ett väldigt trist, plastigt uttryck. Lite bäriga toner därtill men det stickiga, unkna och plastiga går inte att rädda.

Gotlands Bryggeri S:t Hans Graf
Fatöl, 5,2 %
Gjord som en hybrid mellan ljus lager och cider, om jag förstått det rätt genom att blanda äppelmust och vört innan jäsning. Frisk, törstsläckande smak men de bästa egenskaperna i en ljus lager såväl som i en cider går förlorade i blandningen och istället blir det lite halvmesyr av det hela.

*Exkl pant

0 kommentarer:

Skicka en kommentar