Pitcher's sätter Falun på ölkartan

, , 4 kommentarer
Fram tills förra sommaren fanns det, till min kännedom, ingen pub eller restaurang här i Falun som erbjöd något särskilt i ölväg. I bästa fall kanske det fanns omkring 20 öl att välja på och då utgjordes öllistan av tjeckiska, tyska och svenska lager och några engelska ales. Det blev liksom inte mer spännande än Old Speckled Hen på flaska eller en halvbra upphälld Guinness. Med lite tur kanske man kunde hitta någon belgare också.

Men så hände någonting i slutet av förra sommaren. Först slog Pitcher's upp portarna i slutet av augusti och visade upp kylar med omkring 100 olika öl. Visserligen bestod en stor del av utbudet av olika varianter av ljus lager, men det fanns också en hel del bra öl. För Faluns ölälskare blev det som en oas i en ölöken. Jag ska passa på att nämna att jag också fick jobb som bartender där, egentligen med ett visst ölkunnande som enda merit, men jag jobbade bara där i några månader så när jag skriver detta har jag inget egetintresse i att ge någon form av publicitet till Pitcher's.

Det hann inte gå många veckor efter Pitcher's öppnande till att Bishops Arms också öppnade en pub i stan, dessutom bara runt hörnet från Pitcher's. Från i princip ingenting till två ölkrogar på mindre än två månader - det var helt plötsligt inte så jobbigt att vara ölintresserad i Falun. Bishops kom in och toppade Pitcher's med ett ännu större och bredare utbud av både fatöl och flasköl. Dessutom hade de redan från starten tre stycken gästkranar som de roterade mikrobrygder på, något som Pitcher's saknade. Tyvärr var priserna lite väl höga, men om man i första hand vill dricka god öl så är ju priset ofta en sekundär fråga.

Medan jag jobbade på Pitcher's så tjatade jag intensivt om att fortsätta förbättra ölutbudet. Jag lyckades knappast revolutionera utbudet, men några fler sjysta öl kom in i alla fall. Efter att jag slutade vid jul så fortsatte medlemmar ur den lokala ölföreningen Dalarnas Ölakademi (som jag numera också är medlem i) att lobba för att de skulle ta in mer och ännu roligare öl och för några månader sen så började det ge resultat. Det var inget litet steg de tog heller, utan det var pang på de stora kanonerna. Helt plötsligt fanns öl som AleSmith IPA, Behemoth och fatlagrade varianter av Mikkeller Black och Beer Geek Brunch Weasel i kylarna, kompletterat av öl i en något mer "normal" prisklass som t ex öl från Alvinne och Founder's. Fasen vad coolt tänkte jag då, man kan köpa Behemoth på krogen i lilla Falun.

De senaste månaderna har det fortsatt med fler och fler öl av rang, som valts ut i samråd med Dala Ölakademi. Igår var jag och min pappa, som också är medlem i akademin, ner på after work med ett gäng andra medlemmar och då hade ytterligare ca 30 öl kommit in. Jag drack en Alvinne Balthazar följt av en Acme California IPA från North Coast. Pappa drack Mikkeller American Dream och Ruination IPA från Stone. Som avslutning delade vi på en Old Rasputin. Några andra öl som syntes på bordet var Odell IPA, Titan IPA från Great Divide, Mikkeller Nelson Sauvin Single Hop IPA, Oaked Arrogant Bastard och några till som jag glömt bort nu. Ingen av dessa öl kostade mer än 89 kr (förutom möjligen Bastarden). Dessutom får alla vi medlemmar i akademin 20 % rabatt - på allt. I kylarna fanns fler öl från Alvinne och Mikkeller, några av de högst rankade ölen från Nögne Ö och ett helt gäng kvalitetsöl till.

Det blir lätt att glömma bort Bishops som fortfarande har en bra bredd på sitt sortiment. Man kan lugnt konstatera att Falun inte längre är någon ölöken och jag hoppas innerligt att både Pitcher's och Bishops blir kvar länge till. Tillsammans har de satt Falun på ölkartan!

4 kommentarer:

 1. Kul att bra öl-barer sprider sig utanför de större städerna!

  Kan rekommendera dig att springa dit och köpa en hög Odell IPA. Drack den på SBWF och den var helt underbar, humlenektar! Det är ju bara den ständigt återkommande funderingen när man pratar humledrivna öl när de dyker upp i Sverige - hoppas den är färsk!

  SvaraRadera
 2. Ja, det är riktigt jäkla kul att även vi i småstäderna kan få dricka riktigt bra öl på krogen. Ett bra tecken på att ölkulturen får ett allt starkare fotfäste.

  Jag smakade lite Odell IPA av någon annan vid bordet och håller med om att den var bra :)

  SvaraRadera
 3. Min enda erfarenhet av Pitchers var vid ett besök hemma i Gävle, då hade de inte så mycket superroligt på fat men jag hittade Titan IPA i kylen och till det ringa priset 55 kr!! Jag var mer än nöjd.

  Att de nu har alla möjliga godsaker OCH Odell IPA, ja det tyder ju på bra smak. Det är säkert kanonpriser på ölen också! Me like, grattis Falun.

  SvaraRadera
 4. Ja, det är ju en franchise så ölutbud och priser skiljer sig mellan olika ställen. Jag tror Pitcher's i Falun hade ett större ölutbud än de flesta andra Pitcher's-restauranger redan när de öppnade och nu har det ju blivit extremt mycket bättre med vårens tillskott i kylarna.

  Såg förresten att de hade fått in Green Flash West Coast IPA också. Har du hunnit prova något från din privatimport av dem? Har för mig att den låg på 229 kr för en bomber på Pitcher's.

  SvaraRadera