Årets första grillkvällar

, , 2 kommentarer
Med varmt väder och solsken följer automatiskt att grillarna börjar plockas fram, och det finns väl egentligen ingen poäng i att försöka stå emot. Grillat är gott, och det är sällan svårt att hitta passande öl. Årets grillpremiär för mig skedde i lördags, men det var lite av en fuskvariant med färdigmarinerat grillspjut, halvfärdig potatisgratäng på påse som man bara behöver klämma ut i en form och stoppa in i ugnen samt beasås på burk. Ölen jag drack till var om möjligt ännu mindre spännande, några Saaremaa Tuulik som jag hade kvar från en finlandskryssning. Det blev åtminstone en Brooklyn Black Chocolate Stout till efterrätt den kvällen.

Ikväll var kvaliteten på både mat och öl lite högre. Fläskkarré marinerad med olja, soya, pressad vitlök och salvia, ugnsbakade potatishalvor kryddade med rosmarin, stekt haloumi samt lite isbergssallad. Till det en Spezial Rauchbier Märzen, vilket funkade otroligt bra. Denna rököl har ju en ganska mild rökighet och den gick alldeles utmärkt ihop med den lätta röksmak som köttet fått av grillningen. Den lätta sötman i ölet möttes av fläskköttets egna sötma och karamellsmakerna i ölet och köttets stekyta lyfte varandra till oanade höjder. Inga kontraster här inte! Knappast den mest avancerade matchningen av mat och öl, men det behöver ju inte betyda att det inte blir bra. Även med den stekta haloumin, som jag för en gångs skull lyckades tillaga perfekt, funkade rauchbieren väl.

Nu är det bara att hoppas på fler soliga dagar så man kan plocka fram grillen igen. Jag är sugen på att testa hur Oppigårds Summer Twist står sig med lite grillat på tallriken.

2 kommentarer:

  1. Åh fy satan vad gott det låter med rauchbier och grillat. Given combo som jag missat helt.

    SvaraRadera
  2. Håller med om rauchbier'en! Gjorde samma kombo förra veckan och kom fram till samma slutsats. Dock kanske den var lite tunn annars om man skulle haft den utan kött. Men perfekt matchning annars

    SvaraRadera