Bokrecension: Tasting Beer av Randy Mosher

, , 3 kommentarer
På tiden att recensera en av de böcker som jag beställde för några veckor sen. Först ut blir Tasting Beer: An insider's guide to the world's greatest drink av Randy Mosher. Vad boken handlar om bör vara ganska uppenbart. Det kanske låter som en bok som är främst för någon som precis börjat intressera sig för öl, men jag vill påstå att den är så djuplodande att du ska vara rätt bra påläst för att inte boken ska leverera nya fakta till dig som läsare. En hel del information till mitt inlägg om smaksinnet tog jag från den här boken till exempel.

Det är framförallt den första tredjedelen av boken som är riktigt intressant. Här går Mosher väldigt utförligt igenom ölets historia, funktion hos de sinnen vi använder när vi smakar och bedömer öl, hur man brygger öl och går ner på molekylnivå för att förklara var vissa typiska smaker i öl kommer från. Kanske är det lite för detaljerat för att uppskattas av vissa, medan det är riktigt trevlig läsning för de som gillar att grotta ner sig i detaljer. Jag gillar't!

Det finns även avsnitt som behandlar servering, som bl a innehåller tabeller för ideala serveringstemperaturer för olika ölstilar, ölglas, lagring av öl (med tasting notes på 8 olika årgångar av Thomas Hardys från 80- och 90-talet) och allehanda annat som är värt att veta om öl. Det finns även ett ganska kort, men väldigt bra, kapitel om öl och mat.

Boken avslutas med en genomgång av olika ölstilar, där även mer stilspecifik historia tas upp, men utan att grotta ner sig särskilt mycket i varje enskild ölstil. För varje stil finns en liten tabell med kortfattad information om ölets ursprung, stiltypiska smaker, rekommenderade öl inom stilen att prova, förslag på matmatchningar och intervall för olika tekniska attribut såsom alkoholstyrka och IBU.

Är man intresserad av öl tycker jag att man ska läsa den här boken. Jag själv kommer nog att läsa om den, eller åtminstone stora delar av den, under sommaren. Om man dessutom har The Brewmaster's Table av Garrett Oliver i bokhyllan så har man nog de två bästa böckerna om öl som finns på den svenska marknaden.

3 kommentarer:

 1. Thanks for the review Johan. Sounds like I'll be ordering this book right away!

  SvaraRadera
 2. Blev sugen på att läsa Tasting Beer nu.

  Randy Moshers bok Radical Brewing är också bra. Kan nog vara väldigt rolig att läsa även om man inte brygger själv.

  SvaraRadera
 3. Jonte, jag är lite sugen på att läsa Radical Brewing och/eller någon annan bok om hembryggning trots att jag inte brygger själv (än). Känns som man kan lära sig väldigt mycket från det. Men jag tror jag ska göra ett uppehåll med ölböcker över sommaren, har blivit mycket av den varan på sistone :)

  SvaraRadera