Belgofesten

, , 2 kommentarer
Igår var det dags för femte upplagan av Belgofesten, som är en hembryggartävling för öl i belgiska stilar som arrangeras här i Uppsala. För min del var det första, men knappast sista, besöket på denna tillställning. I år var det 29 deltagande hembrygder, vilket tydligen var färre än brukligt. Mig gjorde det inte så mycket för jag hade ändå fullt sjå med att hinna prova alla för att kunna lämna in min röst i tid. Det blev verkligen inte enklare av att det fanns en väldans massa trevliga människor där att prata med. En god uppslutning av ölbloggare från Uppsala och Stockholmsområdet var det, med Stefan från BeerDrivel, Jonas & Jonas från pilsner.nu respektive Öl i Stockholm, Johan & Johan från Gjölen respektive FemkommanollTV (efter ett tag blev det rätt jobbigt att vi var tre styckna Johan och diverse smeknamn dök upp för att skilja oss åt) och Tom från Fajanen och Jöns.

Detta var faktiskt första gången jag drack hembrygder och även fast jag hade relativt höga förväntningar blev jag positivt överraskad av en goda kvaliteten. Förutom något enstaka bottennapp som luktade disktrasa var lägstanivån hög. Jag tyckte dock det var lite brist på spännande ingredienser och roliga idéer, i princip allt kändes ganska klassiskt belgiskt. Jag hade också gärna sett mer sur- och fruktöl, bland de 29 ölen fanns en oud bruin och en fruktöl. Tydligen har det varit mer av de varorna föregående år så jag får väl hoppas att det blir lite mer sådant nästa år igen. Jag missade tyvärr att prova folkets-val-vinnaren Trequartista 10, en klon av Rochefort 10 om jag förstod det rätt, eftersom den var slut när jag kom så långt. Tvåan, Robin Blond, var en ljus stark belgisk ale som lagrats i ett år och det var en av mina favoriter. Lagringen verkade ha gjort den mycket gott.

Stefan var på sin generösa sida (eller fjäskiga, inför hembryggar-SM senare i vår) och gav mig tre flaskor hembrygd att prova, nämligen Nutty Puh Porter, Hoppy Dick Barley Wine och Children of the Hops Trippel-IPA. Tack Stefan! Ska bli riktigt kul att pröva lite hembrygder i ickebelgisk stil. Stefan har även lagt upp en del bilder i sitt inlägg om gårdagen och i brist på egna bilder så jag rekommenderar att ni kikar in där.

Håll utkik efter info om hembryggar-SM som troligen kommer att arrangeras i Stockholm i april eller maj. Jag kommer definitivt åka ner på det om det blir en helg som passar för mig och hoppas på att få träffa många av er där.

Efter avslutad Belgofest var det många av oss som samlades på O'Connors för dricka mera öl. Alltid trevligt att få gå in i ölrummen där och botanisera lite. Vi höll inte igen, utan beställde in en hel del spännande öl. Jag har anteckningar på Crocked Moon Lawn Mower, Mikkeller Koppi Tomahawk x Guji Natural Coffee IPA, Hornbeer Imagine, Three Floyds Mikkeller Ruggoop, Southern Tier Creme Brulee Stout, Djävlebryg Mareridt, 3 Fonteinen Malvasia Rosso, Oskar Blues Ten Fidy, Cantillon Lou Pepe Kriek 2007 och Haandbryggeriet Odins Tipple. En stabil uppställning öl får jag säga, och då var det även en hel del bra öl som jag smakade men inte antecknade något om. Hornbeer Imagine var visserligen ett märkligt lågvattenmärke, men de andra ölen var riktigt stabila och gjorde det till en ännu mer minnesvärd dag och som tur var så blev det inte så mycket att jag inte minns dem. Jag får tacka alla inblandade för en mycket trevlig kväll, och såklart alla hembryggare på Belgofesten.

2 kommentarer:

  1. Riktigt trevlig dag. Första gången jag var på O'Connors och det var ju ett toppenställe. Blev som du skrev en massa många bra öl.

    SvaraRadera
  2. Ja det var en riktigt trevlig dag. Kul att alla träffades på O'Connors efteråt också.

    Ölen i fråga kommer inte att delta på SM så det är bara att njuta ;) Vi kommer att brygga Death By Hops och Spanked Virgin Wheat i februari och mars och dom kommer med till SM.

    SvaraRadera