Årets första provning

, , 3 kommentarer
Dala Ölakademi brukar mötas upp på Pitcher's i Falun den första onsdagen i varje månad för att prova lite öl tillsammans, och så även igår så nu när jag är i Falun över jullovet så passade jag såklart på att traska ner dit. Det skulle jag inte behöva ångra. Jag värmde upp inför provningen med en Tett a tett, den elfte ölen i Jessica Heidrichs ölserie Angel's Share. En kompetent tysk pilsner humlad, you guessed it, tettnanger. En kille vid bordet som inte kunde stanna till provningen ville unna sig och sin fru något trevligt ändå och plockade in Red och Sweet Horizon från Nögne Ö. Jag fick smaka lite av Sweet Horizon, och ja, sött är det ju helt klart. Med den sötman påminde det ganska mycket om ett dessertvin och jag tror det är ett utmärkt öl till efterrätter och ost.

Till själva provningen var vi åtta stycken deltagare, och efter lite funderingar kring vad vi faktiskt skulle prova kom vi fram till att ett litet tema med Mikkeller vs Nögne Ö i tungviktsklassen vore trevligt. Vi började med Nögne Ö #100, Nögne Ö Imperial IPA (#500) och Mikkeller 1000 IBU. Lite av en sifferlek alltså. Jag vet inte riktigt vad man ska kategorisera #100 som för öl när den var färsk, men nu med drygt ett år på nacken var det väl närmast en barley wine. Om man nu ska kategorisera i stilar alltså. När den var färsk hade den en helt underbar mjuk humlearom som gifte sig med det chokladiga från malten. Humlen gav mest citrusaromer nu och maltsmakerna hade blivit mer åt nått slags chokladfudgehåll. Mikkeller 1000 IBU var jag inte jätteimponerad av första gången jag drack den och inte nu heller. Tycker nog det känns lite malplacerat att få halvflytande jästklumpar i glaset när man dricker IIPA också. Så det blev den klart godkända dubbel-IPAn #500 som var bäst av de första tre. Dock störde jag mig lite på att det smakade av något som jag närmast kan beskriva som jäst frukt, som jag tycker kan finnas i ganska många dubbel-IPA.

Vi fyllde på med Mikkeller Monk's Brew och Mikkeller Beer Geek Breakfast. Jag börjar få lite svårt för ölnördsfrukosten faktiskt, jag tycker den är lite för "rå" i smaken. Monk's Brew var väldigt intressant men ingen toppöl. Rosenparfym blandat med gelegodis och fruktchoklad imponerade inte på mig, även om det var en spännande blandning av smaker.

Nögne Ö Imperial Stout och Mikkeller Black Tie avslutade battaljen. Jag drack en flaska från samma batch av Nögnes imperial stout för nio månader sen så det var intressant att se vad som hänt med den. Den hade utvecklat en fruktighet som inte fanns där förut, men samtidigt också lite aningar av hostmedicin (som jag har svårt för i öl) och den hade tappat lite caffe latte och havre. På det hela taget gillade jag den bättre när den var färskare. Jag har en flaska i källaren som nog får nått år till på sig, bara att hoppas att den vänder uppåt igen. Black Tie tyckte jag var provningens bästa öl även om den inte var fulländad. Balansen mellan basölet och fatlagringen kändes lite "kladdig" så att säga. Överlag en god öl, och det var väl lite diplomatiskt att en Mikkelleröl som bryggts hos Nögne fick vinna kvällens fight dem emellan.

Vid det här läget tog vi in en halvpint Guinness att dela på då en kille vid bordet hela tiden jämförde alla öl med Guinness och vi tyckte det vore kul att smaka på den brevid alla dessa, mycket större, öl. Efter alla dessa kraftiga öl var en Guinness ungefär som att dricka rostat vatten tyckte de flesta, men han stod på sig med att Guinness var den ultimata ölen.

Vi hade plockat fram två flaskor Monk's Brew till provningen men nöjt oss med att öppna en, så vi bytte in den andra flasken mot två bonusöl. Det blev inga mindre än Hop-15 och Older Viscosity från Port Brewing. Två riktiga kanonöl, som i alla fall jag tyckte var godare än allt annat vi provat under kvällen. När provningen var över hängde jag kvar och kollade på Arsenal - Manchester City, vilket för mig som Arsenalsupporter blev en frustrerande historia, men jag fick gott sällskap av en Evil Twin Soft Dookie som, med tanke på provningens tema, blev en passande avslutning på kvällen.

Tydligen har Pitcher's börjat med "flasköppningsfredag", dvs man öppnar upp ett par lite dyrare flaskor på den tidiga fredagskvällen och låter folk köpa smakprov så att man slipper köpa hela flaskor. Ett riktigt bra initiativ tycker jag, förutom att det är kul för oss ölnördar så tror jag att det är något som gör att de som vanligtvis håller sig till Staropramen och Guinness vågar smaka något riktigt spännande.

3 kommentarer:

 1. Verkligen en bra idé med "flasköppningsfredag", det borde fler ställen införa.

  Förövrigt en mängd stabila öl som ni provade.

  SvaraRadera
 2. Ja, det känns spontant som en väldigt bra grej. Jag hoppas hinna förbi imorn och se vad det är de öppnar.

  Även fast jag hade druckit flera av ölen innan var nog detta en av de intressantare provningar jag varit på. Verkligen en hög lägstanivå på ölen.

  SvaraRadera
 3. Kul med flasköppningen, hoppas det funkar för krogen. Håller med Gyllenbock många trevliga öl ni testade också...

  SvaraRadera