Citrusosande APA till svennetacos

, , 2 kommentarer
Kommer du ihåg första gången du drack Sierra Nevada Pale Ale? Denna klassiker bland klassiker när det gäller den moderna erans mikrobrygda öl verkar nämligen de flesta komma ihåg när de drack för första gången. Där utgör jag inget undantag. Det var en varm försommardag för några år sen, jag var hemma hos mina föräldrar och vi skulle äta tacos på äkta svenskt kärnfamiljsmanér. Jag hade hört mycket om denna Sierra Nevada Pale Ale innan, men det hade tagit ett tag innan jag väl plockade en flaska från hyllan. Någonstans hade jag nog hört eller läst att den skulle passa bra till just tacos, men det var nog en av mina första kontakter med amerikansk humle så jag visste ändå inte helt vad jag kunde vänta mig.

Aldrig hade jag kunnat föreställa mig att det skulle vara en så bra kombination. Då tänkte jag nog inte så mycket på varför det blev så bra utan satt mest och njöt av god öl och mat i en ljuvlig kombination. Precis som det ska vara, egentligen. Idag gjorde jag tacos hemma och funderade på vad som skulle passa till, vilket tog mig tillbaka till den där första klunken av Sierra Nevada Pale Ale. Varför var den så bra egentligen? Det är inte så konstigt. Cascadehumlen, som utgör alla smak- och aromgivor i den ölen, osar ju av härliga, friska citrustoner. Tacos är kryddat med mycket spiskummin och koriander, som är en perfekt kompanjon till citrustoner i drycken. Den ganska kraftiga kolsyran tillsammans med den medelkraftiga beskan lyfter fettet från osten och köttfärsen och friskar upp. Maltbasen gifter sig med tortillan och köttfärsen och så är ölet lite sådär krispigt, perfekt för att ackompanjera de färska grönsakerna. Till sist så har den tillräcklig törstsläckarkvalitet för att beblanda sig väl med de småstarka elementen i maten.

De här kvalitéerna är förstås inte bara Sierra Nevada Pale Ale förunnad. Spana efter APA, eller liknande ölstilar, som gärna har mycket av cascade, chinook eller liknande humlesorter. Några förslag bland ölen i Systembolagets ordinarie sortiment är Nynäshamns Bedarö Bitter och Anchor Liberty Ale. Jag drack en Eskilstuna Sundbyholm Single Hop, som är singelhumlad med just chinook, till min tacos ikväll och det satt lika bra som den där första gången med Sierra Nevadan.

2 kommentarer:

  1. Har hört att den SN Pale ale vi ser idag inte är den som gjorde entré i butikerna för ett par år sedan. Inte längre singelhumlad med Cascade utan något annat, billigare. Hört något om det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, inte mer än att den egentligen inte är helt singelhumlad med cascade, utan är bitterhumlad med magnum och perle. Men vad jag vet är det cascade som är aromhumle fortfarande. Jag tycker ju i och för sig att den smakar annorlunda nu mot då, men det skyller jag på att mina smaklökar utvecklas. Alla andra öl från den tiden smakar ju också annorlunda nu tycker jag :)

      Radera