Mera aaasiatiskt: Chicken stirfry med Früh Kölsch

, , Inga kommentarer
Precis som häromdagen så blev det asiatiskt på tallriken igårkväll, men nu mer thaiinspirerat i form av en chicken stirfry. Till detta prövade jag en Früh Kölsch som jag fick hem ett varuprov av häromdagen. Denna öl kommer nämligen att komma i Systembolagets vårnyheter den 1 mars och blir kvar tills sommarsläppet kommer. Kölsch är en överjäst öl som sedan kallagras, vilket man annars mest gör med lager, vilket gör att ölet blir lätt, friskt och krispigt likt en lager men samtidigt inkorporerar en viss fruktighet från överjäsningen och en något nötig ton.

Egentligen passar väl kölsch som ölstil bäst när våren börjar komma, och inte i mitten av februari när det blåser halv snöstorm utanför fönstret, men dricker man den till lite exotisk mat med friska smaker så kommer den ändå till sin rätt. Jag gjorde alltså en stirfry med kyckling, cashewnötter och vårlök (se recept nedan) och då fungerade kölschen fint som en törstsläckare och som en liten kolsyresläckare av hettan. Krispigheten gör sig fint till vårlöken som också bidrar med ett krispigt element i maten, samt att den lätta nötigheten förstås gillar cashewnötterna. Humligheten är lätt och övermannar inte maten utan kompletterar dess delikata kryddighet.

Kölsch passar även bra till sallader där dess lätthet och krispighet kommer till sin rätt.Trots att jag inte äter fisk själv kan jag verkligen tänka mig att den passar riktigt bra till fisk också, särskilt vit fisk i lätta anrättningar. Eller gör som Darren gjorde på Alla Hjärtans Dag, servera den till kalixlöjrom.


Räkna med ca 10 minuters förberedelse och 10-15 minuters tillagningstid till denna chicken stirfry. Du behöver följande:

ca ½ kg kycklingbröst eller urbenade kycklinglår
ca 50 g cashewnötter
1 gul lök
3-4 vitlöksklyftor
1-2 tsk chilipulver, alternativt en torkad chili
3-4 vårlökar
1-2 msk fisksås (fisksås kan variera mycket mellan olika märken)
1 msk soja
ev 1 färsk röd chili

Börja med att förbereda allting. Ta fram wokpannan. Skär kycklingen i småbitar och lägg åt sidan. Hacka lök och vitlök samt skär upp den torkade chilin om du använder sådan istället för pulver. Skiva vårlök och lägg åt sidan för sig. Färsk chili kan uteslutas om man inte vill ha det så starkt. Den kommer att vara i stort sett rå i den färdiga rätten och har mycket snap. Om man vill använda den, skär den i tunna skivor och lägg undan tillsammans med vårlöken.

Börja med att hetta upp woken med lite olja och rosta sedan cashewnötterna. De är lätta att bränna så rör om väldigt ofta. Ta ur nötterna ur pannan, helst med hålslev eller liknande så att så lite olja som möjligt följer med. Fräs sedan lök och vitlök i samma olja i några minuter. Lägg i kycklingbitarna och den torkade chilin, alternativt chilipulvret och fräs på i några i minuter så kycklingen får ordentlig färg och nästan är klar. Häll sedan på fisksås, soja och en nypa socker, rör om ordentligt och brassa på i en minut till. Kolla så att kycklingen är klar. Häll i vårlök, färsk chili (om du har med det) och cashewnötter, rör om ordentligt och ta av woken från plattan. Klart! Servera med ris

0 kommentarer:

Skicka en kommentar