Ny förening lovar att ändra folks åsikter om öl

, , 2 kommentarer

Idag annonseras det som arbetats med sedan den stora ölbloggarträffen på SBWF i höstas, nämligen bildandet av en förening för svenska ölskribenter i syfte att förbättra den svenska mediabevakningen av öl.

Nedan följer den pressrelease som i detta nu skickas ut till den svenska ölbranschen samt till svensk media.

Ett antal bloggare har under en längre tid känt en frustration över hur öl oftast framställs i pressen och bildar nu en ny förening vars syfte är att sprida kunskap om Sveriges mest populära dryck.

Sveriges Ölskribenters Förening kommer att hålla sitt första årsmöte i Eskilstuna lördagen den 18:e februari för att bilda föreningen och skissa på planerna som ska lyfta ölets status i populärpressen.

Föreningen kommer initialt att bestå av några av Sveriges mest aktiva ölbloggare och skribenter, men uppmuntrar alla som skriver om öl i någon typ av media att ansluta sig.

Sveriges Ölskribenters Förenings ordförande Pelle Stridh (som har missionerat för en bättre ölkultur i Sverige i 25 år och driver Allt om Öl) säger att det är dags att folk ser på öl mer seriöst.

“Om man granskar dagens traditionella media så ser man ganska enkelt att den domineras av vin och att öl får väldigt lite uppmärksamhet. Vin framställs ofta som ’sofistikerad’ medan öl framställs som ’industriell’. Vi har som målsättning att ändra på det.”

“Våra medlemmar brinner för öl och för att höja medvetenheten om vilken komplex och fantastisk dryck den kan vara. Majoriteten av oss har denna passion som en ren fritidssysselsättning och vi skriver på bloggar och andra sociala medier för att sprida vårt budskap.”

“Om vi vill bli tagna på allvar så måste vi först ta oss själva på allvar, därför bildar vi Sveriges Ölskribenters Förening. Vi siktar på att ha en nära och inflytelserik dialog med bryggerier, politiker, Systembolaget och andra viktiga parter inom den Svenska dryckesindustrin.”

“Jag uppmanar alla som regelbundet skriver om öl i någon typ av media och som delar vår passion, att ansluta sig till vår förening för att hjälpa oss att radera ut uttrycket ‘stor stark’ för alltid.”

En av föreningens nya medlemmar, Darren Packman, som driver landets mest besökta ölsajt BeerSweden, säger att tidpunkten för skapandet av föreningen inte kunde kommit lägligare.

“Öl, så som vi känner till det, har bytt skepnad de senaste åren, med fler svenska hantverksbryggerier som startar upp och fler och fler spännande ölstilar från jordens alla hörn som hittar in på Systembolagets hyllor.”

“Vi har suttit och väntat tillräckligt länge nu på att etablerad media ska rapportera om ölrevolutionen som sker i detta nu. Det är dags att vi tar saken i egna händer.”

2 kommentarer:

 1. Vad ska ni rent praktiskt syssla med för att påverka detta? Jag menar vad kan detta tillföra mer än de som lobbar för öl i dag gör som typ importörer, svenska ölfrämjandet, mässor ect. Det nämns inte något om detta i utskicket. Sedan tar ni upp den ölrevolution som sker nu i utskicket. Tror ni inte pga just denna att detta sker av sig själv i takt med att läsarna är mogna? Jag upplever inte att det direkt har gått sakta i utvecklingen/medvetenheten kring öl de senaste åren. I dag är ju kunskapen kring öl för gemenemannen så mycket större än för tex 5 år sedan. Om detta ska bli slagkraftigt tror jag också att det behövs en del pengar till tex marknadsföring, mässmontrar, lobbyverksamhet mm.

  Missförstå mig inte då jag är för allt som för intresset framåt kring öl men för att jag ska tro på något som detta vill jag veta mer än syftet och målsättningen, dvs fram med handlingsplanen. Om handlingsplanen består av att medlemmarna ska fortsätta med sina respektive bloggar och träffas en gång per år på ett årsmöte för att utse årets öl-blogg, välja in nya öl-bloggar till föreningen mm förstår jag inte vad som är bättre än i dag.

  Ser fram emot att se vad ni har i kikaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gör nog bäst i att avvakta tills efter årsmötet, då verksamhetsplanen klubbas, innan jag säger för mycket, men det är ju självklart inte tänkt att vara en klubb för inbördes beundran. Det kommer man ingen vart med, och ditt sista scenario är verkligen inte vad som är tanken med detta. Det är inte heller tanken att vara en förening för enbart ölbloggare, som du får det att låta lite som.

   En grundsten i anledningen till att vi bildar föreningen är att vi vill kunna göra så mycket vi kan för att sprida god ölkultur. Det här blir ett steg mot att kunna göra mer, då vi tror att det ibland underlättar att kunna ha en enad röst och stå som en organiserad grupp. Vi har ett gemensamt mål och personligen tycker jag snarare det är märkligt att det tog så lång tid innan en förening skapades.

   Det här är trots allt en pressrelease för att annonsera bildandet av föreningen, och ingenting annat. Det är inte ett utrymme menat för att fläka ut hela vår handlingsplan. Om du funderar på att bli medlem men inte vill bestämma dig förrän du vet mer så är du varmt välkommen att höra av dig till mig på mail så skickar vi över mer info :)

   Radera