Min Indian Tribute: En Chicken Madras

, , Inga kommentarer

Oppigårds Indian Tribute är enligt egen utsago ett öl som passar väl till det indiska köket. Jag är lite inne i en asiatisk period i min matlagning så varför inte se om ölen håller vad den lovar, genom att pröva den mot en riktigt klassisk indisk gryta, nämligen chicken madras. Det är en maträtt som är både kryddig och lite stark så det finns mycket att jobba med.

Jag tyckte att det passade riktigt fint. Den är inte överdrivet humlig, utan går snarare som en hybrid mellan amerikansk och engelsk IPA i min bok, vilket gör att den kan plocka upp lagom mycket kryddighet mot humligheten utan att det blir en krock, som det ibland kan bli i alltför välhumlade amerikaner. Maltbasen är kraftig nog att runda av hettan men blir inte kycklingen övermäktig. Med lite naanbröd till hade det hela säkert blivit ännu bättre, men nu hade jag varken köpt sådana eller hade tid till att göra egna ikväll.

Indian Tribute finns just nu i beställningssortimentet, med kollikrav om 20 flaskor, men om Systembolaget bara får till sin lokalbeställning så är det tanken att Indian Tribute ska finnas tillgänglig genom det systemet och då alltså kommer att gå att beställa flaskvis.

Så här gjorde jag min chicken madras:

ca 500-600 g kycklingbröst
2 gula lökar
2-3 cm ingefära
3-4 vitlöksklyftor
3 gröna chilis
2 tsk spiskummin
1 tsk koriander
1 tsk gurkmeja
2 tsk chilipeppar
6-10 curryblad
400 g tomater
3 dl vatten
1 tsk garam masala

Börja med att förbereda allting. Skär kycklingen i stora bitar och salta och peppra. Hacka lök, vitlök och chili fint. Hacka tomaterna. Skala och riv ingefäran. Använd gärna hel spiskummin och koriander, och rosta dem i sådana fall i en torr panna och mortla sedan.

Sen är det dags för själva tillagningen. Hetta upp någon matsked matolja i en gryta eller kastrull och fräs löken i 5-10 minuter, tills den mjuknat och börjar bli gyllenbrun. Tillsätt ingefäran, vitlöken och den gröna chilin och fräs på i några minuter till. Tillsätt sedan spiskummin, koriander, chilipulver, gurkmeja och curryblad, fräs i någon minut till. Häll i kycklingbitarna och låt dem få färg i några minuter innan du tillsätter tomaterna och vattnet. Koka upp, dra ner värmen, lägg på locket och låt puttra i en halvtimme. Korka upp en god öl, röj upp efter dig och börja koka ris om du ska servera det till. Rör om i grytan någon gång då och då. Rör ner garam masala när halvtimmen har gått och låt det puttra utan lock i 10 minuter till. Servera med ris, och/eller chapattis, som är enkelt att göra själv.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar