Rauchbier till mat

, , 2 kommentarer
Jag har tidigare skrivit två artiklar om några ölstilars (lambic och veteöl) egenskaper när det kommer till att matcha med mat och nu är det dags för en till, den här gången om rauchbier. Eller rököl, om man så vill, det blir inte bara begränsat till de tyska varianterna

Vid en första anblick kan det kanske kännas svårt att matcha en rökig öl med mat. Faktum är dock att det inte alls är så svårt när man börjar tänka efter och det finns några riktiga vinnarkombinationer att hitta. Personligen tycker jag att det finns få öl som passar bättre än en Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen eller en Spezial Rauchbier när man har genomfört årets första grillning en ljummen sommarkväll och sitter med en skiva fläskkarré som marinerats med salvia, soja och lite vitlök. Ölens milda rökighet hittar direkt hem hos den rökighet som köttbiten fått av att grillas över kol medan den lite knäckiga maltigheten kramar om köttets stekyta och vill aldrig släppa taget. När ölen binder till maten så starkt så är det bara att låta smaklökarna rulla med, och det är både medvind och nerförsbacke för de små rackarna.

Garrett Oliver har funderat, kanske lite smått skämtsamt, på om det inte kan vara så att det faktum att många gillar rökiga smaker är ett arv från de förhistoriska människorna, då allt tillagat kött smakade rökigt eftersom det tillagades över öppen eld. Någonting med röksmaken är det i alla fall som jag rent instinktivt tycker om, såväl i kött som i öl och andra livsmedel. På tal om rökt kött så är det förstås också en vinnare med rököl. Fattas bara annat!

Lite kraftigare svampar, som portabello, hittar också en bra partner i de lättare rökölen (men undvik röksvamp, även om ordvitsarna säkert blir roliga). Prova en biff med stekt portabello till, eller varför inte en risotto med portabello, med en rauchbier till. Smakerna smälter samman och tas till en helt ny nivå. Svampens smak är helt enkelt som gjord för rököl.

Det är ju dessutom relativt vanligt med rökporter och rökstout. Vi har Nils Oscar Rökporter på Systembolaget året runt och emellanåt dyker det upp lite andra spännande varianter i de begränsade släppen. Dessa öl är oftast som klippta och skurna för en mustig köttgryta, där de har musklerna för att tampas med maten samtidigt som röken knyter till mustigheten och förhöjer helhetsupplevelsen på ett delikat sätt.


Till sist har jag läst, men aldrig provat själv (än), att rauchbier ska vara gott till cheesecake. Det tror jag faktiskt på. Någon som vågar prova?

2 kommentarer:

  1. Rauchbier är riktigt, riktigt gott till grillat, det har du alldeles rätt till. Just Aecht Schlenkerla tycker jag är en suverän matöl. Drack den till Hickoryburgare för ett tag sen, fungerade klockrent ihop.

    SvaraRadera
  2. Personligen har jag JÄVLIGT svårt för rauchbier. Är nog den enda öltypen jag faktiskt inte tycker om. Det är nästan lika odrickbart som oliver är oätbart. Förstöra en så vacker rätt som grillat med rököl är således helt out of the question för mig :)

    SvaraRadera