Hemma från en ölhimmel

, , 1 kommentar
På öppningsgalen för San Francisco Beer Week
Det finns några ställen i världen där ölkulturen är på topp, några ställen där en vistelse är ett besök i ölhimlen. San Francisco är ett sådant ställe, åtminstone under SF Beer Week. Jag har just kommit hem därifrån och det är inte bara det varma vädret som gör att jag redan längtar tillbaka.

Det går snabbt att vänja sig vid att dricka öl i världsklass varje dag och man tappar lätt perspektiv på saker och ting när man väl är där trots att man försöker leva i nuet. Nu när jag är hemma igen slår det mig vilken fantastisk upplevelse jag har haft på den här resan.

DIPA-festival, surölsdagar, bryggeribesök, Pliny the Elder på fat på en pizzeria, provsmakningar, taptakeovers, varmt väder och härligt sällskap från såväl resekompisar som nya bekantskaper på plats. Trots att jag under flera dagar på resan fick medicinera bort en efterhängsen feber och slita lite extra på levern är det lätt att minnas tillbaka på resan med glädje.

Ur ett ölperspektiv är det anmärkningsvärt vilket extremt bra utbud som funnits att tillgå. Med över 700 event utspridda över tio dagar (varav jag var där under åtta dagar) var det ett mycket större problem att välja vart man skulle gå och vilka öl man skulle dricka än att hitta något spännande att göra.

Vid flera tillfällen har det funnits ett fatutbud med 10-20 olika öl som man skulle hoppa högt om man såg, ens på flaska, på krogen i Sverige. Och oavsett var man går finns det alltid någon bra öl att få tag på. Även på sunkhak som Whisky Thieves dit folk går för några sista droppar när allt annat har stängt kunde man få sig en bra IPA på fat. Då är San Francisco ändå inte större än Stockholm stad.

Nu var det visserligen Beer Week, men krogutbudet går överhuvudtaget inte att jämföra med Sverige. Men så ligger vi långt efter på bryggarsidan också. Visst har vi några riktigt talangfulla bryggerier i Sverige också men bredden i toppen är en helt annan i Kalifornien och USA i stort. Jag har druckit öl i absolut toppklass ur ett helt gäng olika stilar och för ölstilar som IPA/DIPA och (fatlagrad) imperial stout har det gått grymma öl på dussinet. Trots att vi ofta var flera som delade på ölen fick man ofta hålla igen lite för att hålla alkoholen i schack, bara för att det fanns så mycket bra att dricka.

Jag tänkte återkomma med några mer specifika inlägg om resan här och på cohops.se. Håll utkik om du är intresserad av att läsa mer.

Jag är förresten inte riktigt lika begeistrad över all pizza och hamburgare jag satt i mig i brist på tid att äta något vettigare. Jag väntar några dagar till med att ställa mig på vågen.

1 kommentar:

  1. jämföra USA, Kalifornien eller ens SF med Sverige/Stockholm är väl lite trubbigt. Sf må vara stor som Stockholms stad, men Kalifornien har 37 miljoner invånare, som ändå bara är en delstat i ett land med 300 milj. en sån sak som kaliforniens vinproduktion torde spela in också.

    SvaraRadera