Ölrecension: Founder's Big Lushious

, , Inga kommentarer
Nästa vecka släpps en ny laddning godingar på Systembolaget och bland dem finns en hallonchokladstout från Founder's. Precis som hallonstouten som S:t Eriks och Thornbridge gjorde ihop kan det här bli en vattendelare, men där svenskbritten var bärsyrlig är amerikanen ordentligt bärsöt istället. Sällan har namnet på ett öl varit så talande för dess smak.

Big Lushious är den elfte installationen i Founder's Backstage Series, en serie med limiterade experimentella specialöl som en gång i tiden började med Blushing Monk för några år sen (och vars reinkarnation för övrigt också dyker upp på Systembolaget senare i vår). Brygd med både hallon och choklad är den som en chokladkaka med en söt halloncoulis i flytande form. Sällan har det clichéartade uttrycket "som en dessert i flytande form" passat så bra in på en öl.

Även om det finns en lätt syrlig touch är det framförallt sötman som ger sig tillkänna tillsammans med hallonsmakerna. Det paras i sin tur ihop med en rätt enkel chokladsmak och milt rostade smaker. Det är varken komplext eller särskilt nyanserat, men hallon och choklad är en kombination som fungerar väldigt bra. Därtill är munkänslan fantastiskt mjuk och det tillsammans med sötman gör skäl för ölets namn.

Trots att den "bara" ligger på 7,8 % har den en rejält utfylld smak, rent av mättande. Efter några klunkar blir den rejält mäktig och medan den är en njutning i sig själv tror jag att den gör sig allra bäst delad med minst en till person och eventuellt till en passande efterrätt. Gillar du inte söta öl är det däremot bäst att hålla sig undan.

300 flaskor av Big Lushious släpps på Systembolagets vinkällarbutiker (och som vanligt går det även att beställa till "sin" butik) den 6/3 för 139,30 kr styck och då får man 75 cl. Om man tycker att konceptet med en söt hallonchokladstout låter intressant är det inte så mycket att fundera på. Det vore helt klart en intressant öl att ha i förrådet för att dra fram vid lämpligt tillfälle.

Den recenserade ölen var ett varuprov

0 kommentarer:

Skicka en kommentar