Vandrande provning med Oregonöl

, , Inga kommentarer

San Francisco Beer Week handlar mycket om de lokala bryggerierna, men inte bara. Med över 700 event utspridda över 10 dagar blir det givetvis några event som är inriktade på mer långväga bryggerier också, som igår på The Jug Shop där det ordnades Oregon Brewers Night. En vandrande provning där man gick runt i butiken som om det vore en snitslad bana och fick påfyllning varje gång man passerade baren. Och vilka öl det var sen!

Konceptet med vandrande provning var inte så dumt. Man fick ett provningsglas och ställde sig i kö för att få lite öl. När man fått sin öl ställde man sig längst bak i kön igen och med en kö som ringlade sig genom hela butiken blev det som att gå en bana med vätskekontroll en gång per varv. Plus att butiksägaren Eric och hans bror Evan sprang runt och serverade fatöl från en kanna till folk medan de stod i kö.

Några av ölen hade jag spanat in tidigare och hade höga förväntningar på. Några infriade dem, några inte, samtidigt som några för mig helt okända bryggerier dunkade in några riktigt imponerande öl. Särskilt hade jag siktat in mig på Fred from the Wood från Hair of the Dog samt en trio med öl från Ale Apothecary. Det sistnämnda bryggeriet har en bryggarfilosofi där man maximerar jästens inverkan och minimerar ölets kontakt med stål.

Den kvartetten blev också de första vi provade medan vi vandrade runt vårt första varv i butiken. Medan Fred from the Wood var som att suga på en ekkub och därmed inte särskilt god så imponerade Ale Apothecary desto mer med sina suringar. Efter att ha spenderat hela eftermiddagen på DIPA-festival satt det lite extra fint med något syrligt, men oavsett tidigare humleintag var både Sahati och Sahalie riktiga finingar. Välkonstruerade öl med många smaklager.

Vi fortsatte våra varv och fortsatte på det sura spåret en liten stund med två öl vardera från De Garde och Cascade. Foudre #1 från den senare var utmärkt men i kvartetten var det en berliner wiesse med blåbär från De Garde som stack ut rejält med otroligt härliga blåbärssmaker. Själva eventet var för övrigt fixat i samarbete med författaren Brian Yaeger som skrivit en guidebok till Oregons bryggerier. Jag köpte på mig en bok och den ser lovande ut. Bara att börja spara för en Oregonresa.

Det blev några varv till innan vi kände oss klara och bland de för oss okända bryggerier vi provade var det Crux som stod ut klart mest. Dels med en fantastisk Mosaic-humlad DIPA men framförallt med en bourbonfatlagrad imperial stout som helt klart placerar sig högt på en topplista över alla öl i stilen jag provat. Så välbalanserad att den skulle kunna på en slak lina.

På vägen hem funderade jag på om upplägget med att gå runt i butiken samtidigt som man provar öl inte kunde vara något för Systembolaget att prova på. Drömma går ju.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar