När ölfestivalen kom till Stureplan - Nöjesguidens Ölmässa

, , 2 kommentarer

Stureplan är mest känd som festtillhåll för Stockholms partyelit, men i helgen kom en helt annan sorts fest på tillfälligt besök när Nöjesguidens Ölmässa ordnades på Scandic Anglais. Ett något kaotiskt intryck omgärdade mässan då arrangörerna utan vidare information strök torsdagens pass och först en vecka innan mässan meddelade att den bytt plats. Väl igång funkade ändå saker och ting någorlunda smidigt men med en del egenheter.

Fredagens kvällspass var det enda som sålt slut på de cirka 400 förköpsbiljetterna och då var det också riktigt trångt i lokalerna. På eftermiddagspasset var det något mindre trängsel men knappast glest och luftigt. Att man befann sig i närheten av ett av Stockholms främsta partyområden påmindes man om direkt när man kom in, då det första man såg var ett DJ-bås där det vändes skivor, omväxlat med lite sporadiska intervjuer av olika ölpersonligheter.

Betalningssystemet bestående av omärkta, oanvända guldfärgade kapsyler hade en god tanke i sin enkelhet och smidighet, men kändes knappast särskilt säkert. Varenda hembryggare har precis likadana kapsyler hemma och visste man om det på förhand hade det alltså varit busenkelt att lura till sig i princip gratis öl. En annan kul grej kring poletterna var att det var dyrare att köpa ett stort polettpaket än att köpa två små polettpaket plus en lös polett (vilket gav lika många poletter).

Den i förväg mest hajpade ölen på mässan var Omnipollos mango-lassi-liknande gose. Jag hade helt glömt bort att den skulle finnas och kom inte på det förrän den var slut. Inget utlåtande om hur den smakar med andra ord. Andra välhajpade deltagare var All In och Brewski som delade monter. Här fanns fler höjdpunkter, så som samarbetsölen mellan All In, Brewski och Cigar City. Culebra som den heter släpps på Systembolaget den 20/2, men den öl som hamnar på hyllorna är från batch 2 och 3 med lite slipade recept, medan den som provades på skribentprovningen var från batch 1. På festivalen fanns just batch 2 och en omprovning var alltså högst motiverad. De få invändningar jag hade mot batch 1 var bortslipade. Helt klart en öl man bör sikta in sig på om man gillar frukt-DIPA.

På temat omprovning av öl från skribentprovningar ska också nämnas Stockholm Brewing, vars två öl som släpps i TSLS inte imponerade alls på skribentprovningen. Dessa fanns på fat och jag passade på att ge dem en andra chans. Medan jag fortfarande gärna hade sett lite mer aromhumle i dem var de uppenbara felsmakerna helt bortblåsta. Om det beror på problem med deras flasklina eller något annat vågar jag inte sia om.

Bland de nya ölen fanns höjdpunkterna hos Mohawk och Nya Carnegiebryggeriet. Hos den förstnämnda i form av Blizzard som lagrats på Banyuls-fat. Det rör sig om ett portvinsliknande franskt rött dessertvin som satte en riktigt härlig rund prägel på ölet. Från Hammarby Sjöstad kom flera nyheter, dels den härliga lättölen Halvljus och så den otroligt välbalanserade XXXX Imperial Brown Stout.

När nu Stockholm Beer & Whisky Festival annonserat att de kommer göra en festival även på våren från och med nästa år måste dock Nöjesguidens Ölmässa förbättra sig på flera punkter för att en eventuell uppföljning ska kännas konkurrenskraftig.

Mer bilder från festivalen kommer i ett separat inlägg.

2 kommentarer:

  1. Jag som trodde att Brewski Culebra DIPA skulle släppas den 20:e .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ska den också, det är bara jag som svamlar.

      Radera