En av de stora restprodukterna från ett bryggeri är dravet. Många mindre bryggerier skänker det till närliggande bondgårdar, mot att de kommer och hämtar det på bryggeriet. Dravet blir nämligen ett smaskigt djurfoder. På Spendrups stora bryggeri i Grängesberg har man hittat en annan lösning: Man bränner upp det för att driva bryggeriet.
När man brygger ett öl krossar man först maltkornen för att komma åt sockret inuti kärnan och därefter utför man mäskningen, då man löser upp sockret i varmt vatten. Under mäskningen fungerar maltens skalbitar som en filterbädd men därefter är dess uppgifter i bryggeriet slut. Dravet, som dessa överblivna skal brukar kallas på bryggarspråk, är nu bara ett avfall som ska tas hand om.
Många bryggerier löser alltså detta genom att skänka bort dravet som djurfoder till lokala bönder mot att de hämtar draven på bryggeriet. Bonden får gratis foder och bryggeriet slipper lägga tid och pengar på att göra sig av med allt drav. En mycket ovanligare, men möjlig, lösning är att sälja/skänka dravet till ett biogasverk.
Spendrups har valt en helt annan väg. På sitt bryggeri i Grängesberg har de installerat en anläggning för att förbränna dravet och driva bryggeriet med den utvunna energin. Dravet torkas och görs till pellets, som underlättar lagring av bränslet. När det ska användas mals det till pulver och bränns i en panna som driver bryggeriet.
Eftersom dravet är ett biobränsle sparas en hel massa koldioxidutsläpp. Närmar bestämt 10 000 ton per år, enligt Spendrups, en minskning med 80 %. För att försöka sätta den siffran i något slags sammanhang så kan det nämnas att det motsvarar ungefär fem miljoner mil bilåkning.
Nu är det förstås inte bara fossila bränslen och koldioxidutsläpp som Spendrups sparar in på med denna lösning, de sparar också 24 miljoner kronor per år.
Spendrups lär vara först i Sverige med denna lösning, men de är inte först i världen. Alaskan Brewing Company har använt sitt drav som energikälla i drygt två år, dock med en lite annan lösning för att göra dravet till dugligt bränsle. Deras situation var något mer speciell. Alaskas klimat är inte riktigt optimalt för att föda upp djur, alltså finns inte lösningen med att ge bort dravet till lokala bönder. Alaska ligger som bekant också avskiljt från resten av USA och att exportera dravet till Kanada var också problematiskt. Lösningen innan de började bränna dravet var helt enkelt att skicka det genom Kanada ner till Oregon i nordvästra USA där det gavs till bönder som foder, men bryggeriet fick själva stå för den långa transporten. När anläggningen togs i bruk var Alaskan Brewing världens enda bryggeri som endast använde drav som bränsle.
Nu har de fått sällskap.
Hon är Tysklands bästa ölsommelier
1 dag sedan
Det är stärkelsen i kornet man vill komma åt genom att krossa malten. Denna stärkelse bryts sedan ner med hjälp av enzymer till mindre sockerarter under mäskningen.
SvaraRaderaDrav i bestämd form blir draven inte dravet.
Stärkelse som sen omvandlas till socker, jag förenklade bara lite.
Radera