Bokrecension: Lithuanian Beer - A rough guide av Lars Marius Garshol

, , 2 kommentarer
Trodde du att litauisk öl var något trist och tråkigt? Då får du tänka om, Litauen har nämligen en levande ölkultur med helt unika öltyper. I alla fall om man får tro den norska ölbloggaren Lars Marius Garshol som gett ut en guidebok till litauisk öl. Boken är välstrukturerad och lättläst samt ger en god översiktlig bild över litauisk historia, geografi och ölkultur. Gillar du rustik öl blir du garanterat sugen på en tur till Litauen efter att ha läst igenom Garshols bok.

Det är en ganska nätt bok på 79 sidor som finns att köpa både i tryckt form och som e-bok till Kindle, men även som gratis PDF. Inkomsterna från försäljningen är tänkta att användas till fortsatt efterforskning, bl a genom översättning av material på litauiska, för att kunna komplettera med mer info i kommande utgåvor. Länkar för nedladdning och köp hittar man här.

Boken är skriven på engelska och är uppdelad i kapitel som beskriver Litauens traditionella ölstilar, historia, geografi, ett urval av landets bryggerier och förstås pubar där man hittar ölen. Med flera unika ölstilar såväl som säregna jäststrängar verkar det finns oerhört mycket att upptäcka i den litauiska ölkulturen. Jag blir riktigt sugen på att ta en tur dit och se det med egna ögon (och smaklökar).

Det går på några timmar att läsa igenom boken och det känns som den är mycket praktisk för ölresenären att ha med sig för att få rätsida på saker och ting. Det är nämligen inte några bryggerinamn eller ölbegrepp som är etablerade för den svenske öldrickaren, eller utanför Litauen överhuvudtaget för den delen.

Boken är förstås mycket nischad, men om man har ett djupare intresse för öl behöver man inte ha några planer på en tur till Litauen för att finna den intressant. Man kommer visserligen vilja åka dit efter att ha läst boken, men inblicken den ger i en annars rätt så okänd ölkultur är mycket intressant i sig.

Utan ha upplevt Litauens ölkultur på egen hand är det förstås svårt att verifiera att Garshol målar upp rätt bild och som han själv nämner finns fortfarande mycket kvar att utforska. Boken är därför inget komplett verk. Än. Men det är en mycket bra start för törstiga utforskare.

2 kommentarer:

 1. Hej! Kul att du uppmärksammar denna bok, vi på Original Brands STHLM har jobbat med den Litauiska ölscenen i ett par år och tycker att den är oerhört spännande. Idag tillåter bryggeriernas "shelf life" ingen större export men vi har hållit några events so far med bl.a. bryggeriet Dundulis. Alla som är intresserade är välkomna att haka på till ölfestivalen Zmogsala i Vilnius i slutet av februari. Det finns några platser kvar. Länk: http://originalbrands.se/event/zmogsala/
  Vänligen Martin, Fredrik och Kenneth på Original Brands STHLM

  SvaraRadera
 2. "馬頭明王"  [南無藥師琉璃光如來]


  [南無大勢至菩薩]  (大佛頂首楞嚴經)
  {南無大方廣佛華嚴經} {南無華嚴海會佛菩薩}  SvaraRadera