3 Fonteinen 50th Anniversary

, , 1 kommentar

Det finns en del öl som uppnått en sorts legendarisk status bland ölnördar, inte minst i skaran av specialutgivna lambicer. En sådan är Drie Fonteinens Oude Geuze 1998. Det låter kanske inte så speciellt, men just den årgången är en särskild blandning som gjordes för att fira bryggeriets 50-åriga födelsedag. Att få tag på en flaska är naturligtvis inte helt lätt, men om man har en stor ölbudget att göra slut på kan man alltid vända sig till Akkurat där denna raritet ligger och lurar. Medan den här geuzen säkert har gjort skäl för sitt rykte en gång i tiden har åren tagit ut sin beskärda del och numera lever den varken upp till rykte eller pris. 

Att sjutton år sätter sina spår på en öl är inget konstigt, oavsett stil. De öl som klarar en sådan utdragen åldring är lätträknade. Drie Fonteinen Oude Geuze 1998 må vara oerhört exklusiv, men den hör inte till den exklusiva skara 17-åringar som blivit bättre och bättre under hela sin livstid. Samtidigt gick det fortfarande att känna att det en gång varit en öl av unik kvalitet.

Jag erkänner villigt att jag inte var i ett helt nyktert tillstånd vid inmundigandet av denna raritet. Det var en avslutning på en storslagen kväll med många nerslag i Stockholms krogliv. De omständigheterna kunde inte hjälpa till att dölja det faktum att denna geuze passerat sin topp och börjat få en hel del oxiderade smaker som helt enkelt inte passar in i dess smakprofil i övrigt. Tydliga toner av madeira gifter sig helt enkelt inte särskilt bra med de härligt funkiga och friskt syrliga smaker som ölet visar upp i övrigt.


Det är inte heller någon dålig öl, det finns gott om härliga syrliga och funkiga smaker som är väl balanserade mot varandra. Men åldringen har satt sina spår, och de sätter balansen ur spel och introducerar smaker som inte passar in i dess smakprofil. Det är helt enkelt en öl som inte är värd den insats som skulle krävas för att byta till sig en flaska eller de pengar som krävs för att köpa en flaska på Akkurat eller något annat ställe som kan tänkas ha en på lager.

Dessa krogar kommer säkert få sina flaskor sålda ändå. Det finns många som liksom jag ser något, egentligen högst orationellt, värde i att ha provat en viss öl. Man vill känna med egna smaklökar what all the fuzz is about, eller så kanske det bara är någon sorts statusgrej. Vad vet jag. Så får det gärna vara för min del, ölvärlden har plats även för detta något märkliga fenomen.

Men om du ville prova Drie Fonteinen Oude Geuze 1998 50th Anniversary enbart för att det skulle vara en superb öl så avråder jag dig. Det har nog varit det, men är inte det längre.

1 kommentar:

 1. Hej !

  Mycket intressant läsning. Denna legendariska status tycker jag har
  eskalerat något i hästväg. Ju dyrare , desto bättre tycks vissa tro. Jag är benägen
  att hålla med dig.

  Hasse

  SvaraRadera