Bamberg och Franken kommer till Akkurat - här är hela öllistan

, , Inga kommentarer
Bild: Akkurat, används med tillåtelse
Regionen Franken, och kanske särskilt staden Bamberg, i Bayern är känt för sina många och duktiga bryggerier. Här görs kellerbier, rauchbier, schwarzbier, vollbier och märzen i världsklass. För min del är det något av ett drömresmål vad gäller ölrelaterade resor. Vill man prova ett urval av vad regionen har att erbjuda i ölväg behöver man dock inte resa längre än till Stockholm, där Akkurat snart sätter igång sin Franken- & Bambergfestival då de under två veckor kommer servera 36 öl från 19 olika frankiska bryggerier. Portersteken har hela listan.

Den 5 februari kör festivalen igång och håller sedan på i två veckor (eller tills ölen är slut, men det finns flera fat av de flesta öl). Upp till tio fat kommer kopplas på dagligen och varje dag öppnas också självrunna fat (märkta med BA, för bayrische anstich, i listan nedan). Dessa öppnas kl 17 på vardagar, kl 15 på lördagar och kl 18 på söndagar.

Det kommer förstås också finnas tyskinspirerad mat, i form av sådant som hemgjorda korvar, schnitzel och fläsklägg. Många av ölen som serveras hör till absoluta världstoppen inom sina stilar och man gör sig själv en tjänst om man svänger förbi och provar några av dem. Tror man inte på det kan man kika in på Ratebeer, där Witzgall Landbier toppar kategorin zwickel/keller/landbier på Ratebeer och Schlenkerla Fastenbier toppar listan för rökiga öl. Båda kommer serveras på Akkurat, den senare dessutom självrunnen. Jag lovar att det är en upplevelse.

Oppigårds och tyska Gänstaller har gjort ett samarbete som kommer få premiär under festivalen. Man har tagit receptet till Oppigårds Fatboy Brown men bryggt det på tyskt vis, med dekoktionsmäskning och underjäsning. Passande nog ska bandet Fatboy, som Fatboy Brown togs fram åt från början, spela på Akkurat den 8/2 och självklart är det också den kvällen som Gänstaller/Oppigårds Fatboy Braunbier kommer att ha premiär. Andreas hälsar att ölen är en av de mest balanserade öl han provat, och det säger en del. Andreas Gänstaller och Björn tillsammans med några ur hans team på Oppigårds kommer att finnas på plats under kvällen, och det kommer även kopplas på ett fat med ofiltrerad Fatboy Braunbier. Det tappas bara ett sådant, så det är enda chansen man får att dricka den ofiltrerad, medan den filtrerade varianten kommer att serveras på Akkurat under hela våren.

Nedan följer listan över alla öl som kommer att serveras under de två veckorna:

Gänstaller Pils (fat)
Gänstaller Fatboy Braunbier (fat)
Gänstaller Ofiltrerad Fatboy Braunbier (fat)
Gänstaller Franconiator (fat)

Gradl Leupser Dunkel (fat)

Griess Kellerbier (BA)

Günter Bräu Bernstein (fat, BA)
Günter Bräu Burgkunstadt (fat, BA)

Hartmann Erbschänk 1550 Schwarz (fat)

Heckel Vollbier (fat)

Herrmann Kellerbier (fat)

Hummel Raucherla (fat, BA)
Hummel Märzen (fat, BA)
Hummel Kellerbier (BA)

Hübner Helles/Vollbier (BA)

Keesmann Sternla Lager (fat, BA)
Keesmann Herren Pils (fat)

Krug Kellerbier (BA)

Kundmüller Weiherer Rauch (fat)
Kundmüller Keller Pils (fat, BA)
Kundmüller Lager (fat, BA)

Schlenkerla Märzen (fat, BA, flaska)
Schlenkerla Lager (BA)
Schlenkerla Fastenbier (BA)
Schlenkera Weisse (fat, flaska)

Rittmayer Kellerbier (BA)
Hallendorfer Bitter-42 (fat)

Scharpf Märzen (fat)

Spezial Märzen (fat, BA, flaska)
Spezial Ungespundet (fat)

Witzgall Landbier (fat)

Wagner Weisse (fat)
Wagner Märzen (BA)
Wagner Ungespundet-lager (BA)

Zehendner Export Naturtrub (fat)
Zehendner Lagerbier (BA)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar