Ölrecension: Dugges Perfect Idjit!

, , Inga kommentarer

Dugges imperial stout Idjit! är något av en gammal klassiker och några gånger har den förärats med en fatlagring för att släppas som Perfect Idjit!. Nu har det hänt igen och dessutom kommer denna kreation att släppas på Systembolaget. Det kommer att kosta några kronor om man vill lägga vantarna på någon av de få flaskorna, men då får man också en extremt len imperial stout.

Några månader på ekfat har verkligen rundat till den här potenta imperial stouten. 11,2 % är inte lätt att lattja bort, men här känns de knappt alls. I vart fall inte i smaken. Istället är smakprofilen väldigt len med en riktigt mjuk kolsyrning. Ölet glider friktionslöst över smaklökarna och lämnar efter sig smakintryck av ek, vanilj, chokladfudge och lätt rostade toner.

Om vi backar några klunkar och bara njuter av doften känns här alkoholen lite tydligare. Aromen är varm med en lätt eldighet, likt en gräddlikör, utan att bli spritig. Tillsammans med de chokladiga tonerna gör det lätt att associationerna vandrar mot likörtryffel och liknande godsaker.

Det är en mycket bra öl men den har inte det där lyftet i smaken som gör en öl outstanding. Den seglar stabilt men saknar den extra kicken, det där sista smaksteget som fyller ut smaken ända in i hörnen. Men att klaga på något går inte heller att rättfärdiga.

1000 flaskor av Dugges Perfect Idjit! släpps på Systembolaget den 6:e februari och kostar då 79,70 kr styck.

För övrigt sägs det att Dugges är på väg att presentera en ny grafisk profil. Nog för att den nuvarande har hög igenkänningsfaktor men det är på tiden att man uppdaterar och uppgraderar sig på den fronten.


Den recenserade flaskan var ett varuprov

0 kommentarer:

Skicka en kommentar