Glastest: Hamburgbägaren, nytt designerprovningsglas

, , Inga kommentarer

Den tyska glasproducenten Sahm har tillsammans med världsmästarölsommelieren Oliver Wesselah tagit fram ett nytt ölprovarglas som döpts till Hamburgbägaren. En framträdande egenskap är att foten är delvis ihålig, vilket ger ett litet utrymme där man lättare kan bedöma färgen på ölet. Portersteken har testat det nya glaset som just introducerats på den svenska marknaden.

Likt exempelvis ett Duvel-glas är kanten på glaset aningens utåtböjt, för att låta ölet skölja in mer jämnt utspritt över tungan. Det och den tjocka, något urgröpta foten är glasets mest framträdande utseendemässiga egenskaper.

Jag testade glaset med en Camden Pale Ale, en öl jag druckit återkommande sedan den släppts i fasta sortimentet (och några gånger innan dess förstås) och känner väl. Med den lilla skillnaden att den nu var på burk, som för övrigt släpps i beställningssortimentet i februari.


Generellt föredrar jag lättare glas framför tunga och det här blir ganska tungt tack vare den rejäla foten, men utöver den petitessen tycker jag det är ett mycket trevligt glas att dricka ur. Det lyfter rätt smaker i ölet helt enkelt. Knappast revolutionerande ur smaksynpunkt, men ett till bra glas att välja på.

Det som gör att det sticker ut är förstås den där lilla gropen i foten. Det ger ett väldefinierat utrymme för att bedöma ölets färg och om man är så pass seriös kring sina ölbedömningar att man sätter värde på väldigt konsekventa färgbedömningar finns en stor poäng med det här glaset.

Glaset finns att köpa via barshopen.com.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar