Lagringsexperiment: Oak Aged & Chocolate Oak Aged Yeti

, , Inga kommentarer

Den fantastiska imperial stouten Yeti från Coloradobryggeriet Great Divide har funnits i Systembolagets fasta sortiment i flera år nu. Under den tiden har vi också haft turen att få stifta bekantskap med flera av dess specialversioner vid tillfälliga släpp. Två av dessa, Oak Aged Yeti och Chocolate Oak Aged Yeti, hade jag förmånen att få prova fyra olika årgångar vardera av i helgen, där den ena hade förbättrats med tiden medan den andra visade sig vara bäst färsk.

Oak Aged Yeti är lagrad med en blandning av ekchips medan Chocolate Oak Aged Yeti utöver eklagringen har kryddats med krossade kakaobönor och cayennepeppar. Jag minns att jag tyckte det var lite väl mycket hetta i choklad-Yetin för några sådana år sedan, medan jag gillat balansen betydligt bättre i senare årgångar.

Stoutkalaset började med Oak Aged Yeti från årgångarna 2010, 2012, 2013 och 2014. Med en klar röd tråd i utvecklingen mellan åren kunde förändringen följas tydligt trots att det inte var några revolutionerande ändringar. Typiska åldringsdrag med bekanta toner av madeira började märkas i 2012 och framförallt i 2010, medan drygt fyra års ålder tydligen inte var nog för att locka fram de tråkiga dragen av blöt wellpapp som många öl drabbas av med tiden. Liksom grundölet är Oak Aged Yeti en aning spretig till en början men smakerna knöts ihop allt mer med ålder och häri låg den stora vinsten med lagringen.

Fortsättningen med samma årgångar av Chocolate Oak Aged Yeti, som visade motsatt utvecklingskurva och tappade mer och mer för varje årgång. Skillnaderna var visserligen försiktigare än för den tidigare kvartetten, men trenden var tydlig. För varje år tappade den lite grann. Smaken blev lite faddare och mindre aromatisk, men också lite kärvare. Samtidigt uteblev någon märkbar positiv förändring.

Att Oak Aged Yeti vinner lite på lagring medan Chocolate Oak Aged Yeti är bäst färsk var också alla provningsdeltagare överens om.

Ja, just det, vi provade några andra Yeti-varianter också. Mest nämnvärt var Belgian-Style Yeti från 2010 som smakade bäst av alla kvällens Yeti. Riktigt bra utveckling med len och smått fruktig smak som kompletterar chokladtonerna perfekt.

Bland vårens nyheter på Systembolaget ser vi för övrigt Oak Aged Yeti i nästa släpp, den 6/2, samt Espresso Oak Aged Yeti i släppet den 10/4 (datumen är preliminära).

0 kommentarer:

Skicka en kommentar