Framåtblick mot 2015

, , Inga kommentarer

Det nya årets första dag är snart till ända och jag tänkte ta tillfället i akt att se framåt mot vad som väntar under resten av året. Så här kommer lite mummel och tankar om 2015 för öllandet Sverige och för Porterstekens egen del.

Några saker att se framemot så här i början av året blir den alltid trevliga Belgoträffen samt de nya festivalerna Uppsala Beer & Whisky Festival och Nöjesguidens ölfestival i Stockholm. Jag överdoserade nästan lite på ölfestivaler under 2014 och det blev ett ordentligt flängande runt om i Sverige, men när det vankas ölfestival på hemmaplan är det ju förstås betydligt bekvämare. Sista helgerna i januari och februari är med andra ord redan inbokade.

Lite ölresande blir det ändå, för däremellan hamnar en ordentlig långresa i form av en tur över till San Francisco Beer Week i februari. Över hundra events runt om i San Francisco och Bay Area under en dryg veckas tid. Hur levern ska klara av det är jag inte helt säker på men resesällskapet har överlevt några tidigare besök så det borde väl gå.

I mars firar Portersteken fem år online. Jag har klurat på lite olika former för att uppmärksamma detta och hur det hela slutar lär väl märkas. Jag har också en hel del idéer, några nya och några gamla, för såväl Portersteken som för mitt ölskrivande på annat håll men hur många som kan bli verklighet återstår att se. Under nästan all tid som jag drivit sidan har jag varit student, vilket gett en stor flexibilitet för att göra ölrelaterade saker. Studenttiden blir snart (nåja, men under året i vart fall) ett minne blott och med det följer förstås en viss osäkerhet kring hur jag kommer kunna fortsätta driva den här sidan. Å andra sidan är möjligheterna i min ölskribentroll större än någonsin.

Bland alla nya bryggerier som dragit igång ska det bli särskilt spännande att följa Coppersmiths och Brewski (tillsammans med All In), av den enkla anledningen att de istället för att hamra ihop ett bryggeri från gamla mjölktankar har skaffat ordentlig utrustning från början. Ölen de släppt hittills har ju också varit imponerande. Det blir också spännande att se om den rådande takten med i genomsnitt strax över tre nya svenska bryggerier per månad kommer att hålla i sig.

Göteborg och Skånetrakten har varit väldigt heta områden ölmässigt men nu känns det som att Stockholmsområdet är på gång igen. Är det i Stockholm det händer 2015?

Förutom alla nya svenska bryggerier blir det också enormt spännande att följa utvecklingen på importörssidan. Alla duktiga importörer har under det gångna året verkligen överträffat sig själva vad det gäller att få in god öl till Sverige och det lär nog inte bli sämre under året som ligger framför oss. Det känns som att Sverige har blivit en marknad som man i internationella kretsar gärna vill synas på. Det kan man som ölkonsument knappast klaga på.

Skål och god fortsättning!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar