Festivalvåren är på väg

, , 2 kommentarer
Festivalvimmel på Belgoträffen 2014
Om två veckor är det dags för årets två första ölfestivaler och sen rullar det på i jämn takt under hela våren. Det börjar med hembrygder, slutar med flytande festival och däremellan kommer en hel hög med festivaler för kommersiell öl anordnas i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Växjö, Linköping och Halmstad. Nu är det bara att börja fundera på vilka svenska ölfestivaler du ska gå på i vår. 

Först ut är den nya Nöjesguidens Ölmässa i Stockholm som pågår sista helgen januari. Bland utställarna finns en fin skara svenska bryggerier, från Klackabacken i söder till Åre Bryggcompani i norr och därtill importören Great Brands. Lokalen på Drottninggatan 81 sväljer bara 400 pers åt gången så det är inte helt otänktbart att några av passen säljer slut i förtid. Just nu syns bara passen på fredag och lördag på hemsidan. Tidigare syntes även ett pass på torsdagskvällen. Oklart om det blivit inställt. 300 kr per pass.

Samma helg, men bara under lördagen, är det hembryggarnas tur då Belgoträffen hålls på Fyrishov i Uppsala. Intresset för denna hembrygdsfestival med bara öl i belgisk och fransk stil har växt varje år och till årets festival uppgraderas lokalerna återigen. Dessutom är det till skillnad från tidigare år förköpsbiljetter som gäller i år. 190 kr för de som är medlemmar i SHBF eller UHBF, 210 kr för övriga.

Inte riktigt en festival, men lite likt i upplägget är Wicked Day då Wicked Wine bjuder in till sortimentsprovning. Tre dagar, tre orter: 9/2 på Hotell Amaranten i Stockholm, 15/2 på GTS Festvåning i Göteborg och 16/2 på Nyströms Gastronomi i Malmö. Dessa event är framförallt till för press och krogpersonal, men de har även två timmar (kl 18-20) då det är öppet för konsumenter. Föranmälan krävs och skickas till jesper@wickedwine.se, inträde kostar 200 kr och betalas i dörren.

Sista helgen i februari är det ytterligare en festivalpremiär och här i mitt kära Uppsala dessutom. Då är det nämligen dags för Uppsala Beer & Whisky Festival som liksom Belgoträffen anordnas på Fyrishov. Bland utställarna finns lokala förmågor så som Jackdaw, Tempel och Leufsta men även importörer som Belgoklubben och Cask. Biljetterna kostar 200 kr för fredagen, 250 kr för lördagen eller 400 kr för en tvådagarsbiljett och studentstad som det är ges det studentrabatt på inträdet.

Lite längre norrut men samma helg är det också Östersunds Maltfestival. Upplägget är lite annorlunda, med sex olika deltagande krogar som man går runt mellan om jag förstått det rätt. Det finns inte så mycket information än, men för den intresserade verkar deras Facebooksida vara bästa stället att få uppdateringar.

Hoppa fram två veckor och ner till Skåne för Malmö Öl & Whisky Festival den 13:e och 14:e mars. Malmömässan är platsen och till årets festival jobbar de med målsättningen att få in så många mindre bryggerier som möjligt. Dessutom blir det en fin blandning av svenska och danska bryggerier på plats. Inträde kostar 230 kr per dag.

Föredrar du ett riktigt beprövat kort får du vänta till lördagen 28/3 och Linköping Beer Expo som närmast börjar bli en veteran i festivalsammanhang. Liksom i fjol är det Brigaden som är platsen och utställarlistan ser redan het ut. Bland annat blir det väl någon form av Sverigepremiär för danska Rocket Brewing, som drivs av bland andra Mikkelleralumnen Thomas Schön, som ställer ut i en egen monter. Som vanligt är dagen indelad i två pass, kl 12-17 och kl 18-23. Inträde kostar 180 kr per pass.

Min ölbloggarkollega Robert Helberg är med och ordnar Växjö Ölfestival på Kök11 den 11 april. En mindre mässa som kan ta emot omkring 400 besökare i taget. Här samlas ett gäng bryggerier från regionen tillsammans med bland annat Brill & Co. Festivalen är uppdelad i två pass (kl 12-17 och 18-23), 200 kr i inträde per pass. Det fanns även några VIP-biljetter för 600 kr som ger inträde till båda passen samt en tvårättersmeny med ett glas öl i pausen mellan passen, men dessa är redan slutsålda.

Samma helg, men både under fredagen och lördagen, är det Öl & Whiskyfestival på Wapnö Gård utanför Halmstad. Där kan man även passa på att köpa på sig av kött och ostar från Wapnö. I biljettpriset på 260 kr ingår tur- och returresa från Halmstad Central med skyttelbuss.

En Öl & Whisky Mässa i Göteborg har efter fjolårets försök med tre festivaldagar återgått till att bara köra fredag och lördag. Det här blir vårens största festival och har alla de större importörerna och bryggerierna av hantverksöl på plats. I år blir det 24-25 april, kl 15-23 på fredagen och 12-23 på lördagen. Inträde kostar 250 kr per dag.

De markbundna ölfestivalernas vårtermin avslutas den nionde maj med svenska mästerskapen i hembrygd öl, som i år har förlagts till Solnahallen i Stockholm. SM är något av en ny upplevelse varje år då såväl stad och lokaler som utställande öl brukar skilja sig ganska rejält, men det är alltid en härlig dag för ölentusiaster. För besökare är öppettiderna kl 12-18. Endast förköpsbiljetter, dessa kommer att komma ut till försäljning inom några veckor.

Till sist kommer det en ölfestival till sjöss, när Viking Line dukar upp för ölfestival på Cinderella den 22-23 maj. Än så länge ser utställarlistan dock något klen ut och frågan är om det kommer tillkomma något mer. Visst finns några ljusglimtar men samtidigt är det sådant som man lär kunna hitta på många andra festivaler också.

Som sagt, nu är det bara att börja fundera på vilka svenska ölfestivaler du ska gå på i vår.

PS. Har jag missat någon svensk ölfestival? Hör av dig så lägger jag till den.

2 kommentarer:

  1. Hej, En Öl & Whisky Mässa i Göteborg har öppet 12 - 23 på lördagen :-)

    SvaraRadera
  2. Maltfestivalen i Östersund 28.februari

    SvaraRadera