Ölrecension: Jackie-O's Bourbon Barrel Dark Apparition

, , Inga kommentarer

Jackie-O's är ett av många amerikanska bryggerier med gott renommé som jag länge haft på önskelistan, men verkat hopplöst att få tag på om man bor på den här sidan Atlanten (och i stora områden på andra sidan Atlanten). Tills de en dag plötsligt dök upp i Europa och fanns att köpa i Köpenhamn. Trots höga förväntningar misslyckades de med att göra mig besviken, för Bourbon Barrel Dark Apparition är som flytande nektar.

Ni vet hur en del bourbonfatlagrade öl kan bli lite spritiga i smaken? Det räcker med att ha provat några stycken bourbonfatlagrade öl så har man känt det, för det är rätt vanligt. Jackie-O's Bourbon Barrel Dark Apparition är inte av dem. Istället är det ett av de ovanliga bourbonfatlagrade öl som lyckas få fram en härlig, balanserad bourbonsmak som kompletterar grundölet utan att bidra med någon spritighet.

Grundölet går inte heller av för hackor. Mycket snygga chokladtoner med milt rostade inslag och en väldigt fint sammanfogad smak överlag. Bakom de mer framträdande smakerna gömmer sig mer delikata smaker av mörkt socker, fudge och vanilj samt lätta drag av ek. Bourbontonerna toppar det hela och väver in ett par extra dimensioner.

Kroppen är stor och munkänslan är tjock, men samtidigt len som silke. Har man lite tid på sig är det inga problem alls att avnjuta en hel flaska på egen hand. Där vissa öl av samma typ börjar ta emot i gommen efter en 20-25 cl fortsätter den här att smeka smaklökarna lika varsamt som vid första sippen.

Men smakar det så kostar det. Inte mindre än 145 danska kroner, motsvarande ungefär 185 svenska kronor, gick en flaska på 37,5 cl loss på i shoppen på Mikkeller & Friends.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar