Lagringsexperiment: Chimay Röd & Vit 2009

, , Inga kommentarer
Den senaste tiden har det dykt upp en del vintager av Chimay Blå på Systembolaget. Dess två systeröl Röd och Vit, eller Première och Cinq Cents som de också kallas, har jag själv lagrat i några år och nu smakat av för att se om de lagras lika bra som deras blå syskon.

Den enkla, snabba sanningen är att nej, de lagras inte lika bra som Chimay Blå. I alla fall inte på fem år, vilket är åldern på dessa två flaskor.

Den röda får fram lagringstoner som passar fint i dess grundsmaker men dess egen smak hamnar i skymundan. Karaktären av Chimay Röd försvinner och kvar finns smaken av lagrad dubbel. Det är förvisso gott och slinker ner lätt, men blir tämligen intetsägande i slutändan.

Chimay Vit har en överraskande välslipad beska kvar och smakar förvånansvärt piggt fortfarande. Att det är en tripel känns fortfarande tydligt. Lagringstonerna passar däremot inte in riktigt och skapar mer krock än harmoni.

I båda fallen skulle jag föredra en färsk flaska över den lagrade, utan att tveka. Samtidigt får jag väl erkänna att fem år i källaren var lite längre än vad som egentligen var planerat för dessa. Den röda klagar nog inte på 1-2 års lagring, men fem var för mycket.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar