Rainbow Project 2015 - Dags att korsa Atlanten

, , Inga kommentarer
Britttiska Siren har en del internationella rötter med en amerikansk bryggare som jobbat i Danmark. Deras Rainbow Project, som går ut på att para ihop 14 bryggerier för att brygga sju öl började som en brittisk historia för att ifjol bli europeisk. Till nästa år kommer det så bli än mer internationellt när samarbetena korsar Atlanten när sju brittiska bryggerier paras ihop med sju amerikanska, och det är inte vilka bryggerier som helst.

Ett av de mest kända ölen från årets Rainbow Project, åtminstone här i Sverige, var ju Omnipollos och Buxtons Yellow Belly som blivit rejält haussad även om det bland alla hyllningar inte alltid nämns som en del av Rainbow Project. Till nästa års Rainbow Project kan det nog bli en del nya hajpöl, för bryggerierna som är inblandade är inga dunungar.

Eller vad sägs om Cigar City, Surly, Prairie, Arizona Wilderness, Crooked Stave, Dogfish Head och Firestone Walker? De paras ihop med, i tur och ordning, Magic Rock, Siren, Partizan, Buxton, Hawkshead, Beavertown och Wild Beer. Traditionen trogen får vart och ett av de sju paren en av regnbågens färger som de ska tolka i en öl.

Utöver de tilldelade färgerna finns inte riktigt några instruktioner. Det är inte heller klart när eller var de ska lanseras. Förhoppningsvis kommer de komma till Sverige i någon form, vilket ju årets uppställning gjorde.

Man kan notera att ett flertal, men inte alla, av de amerikanska bryggerierna är bokade för Copenhagen Beer Celebration. Kanske ska de utföra samarbetsbryggningarna när de amerikanska bryggarna ändå är i Europa för CBC? Dogfish Head är däremot inte klara än så kanske kan man se det här som en liten indikator på att de kanske kommer till CBC? Man kan ju alltid spekulera i vart fall. Å andra sidan har ju Dogfish Head redan gjort några samarbeten med europeiska bryggerier.

Jag har en svag punkt i mitt ölhjärta för samarbetsbryggningar och älskar det här projektet där man lyfter fram det i rampljuset. Hela företeelsen är så fin och att det sker i sådan utsträckning måste vara unikt för branschen. En av många anledningar att älska öl.

För egen del ser jag kanske allra mest framemot resultatet av Partizans och Prairies gula samarbete, de har lite av en gemensam grund i humliga saisons men har också attackerat stilen på olika vis och kan nog hitta på något riktigt kul ihop.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar