(Jul)Ölrecension: Bøgedal Mørk Juleøl

, , 1 kommentar
Bland ölen som släpps på Systembolaget på fredag finns en hel hop med julöl. Mestadels belgiska hopkok men det har också smygit sig in en dansk rackare. Den är inte från vilket bryggeri som helst, utan från det lite speciella Bøgedal som brygger öl helt utan elektricitet och pumpar samt har en lite annan ölfilosofi än de flesta moderna mikrobryggerier. Och någonstans har jag haft ett finger med i det spel som lett till att ölen nu släpps på Systembolaget.

Jag besökte bryggeriet i våras för att skriva ett reportage till c/o Hops om dem och deras unika metoder (publicerat i årets sommarnummer, rekommenderad läsning). När jag var där undrade jag om de inte skulle börja exportera till Sverige igen. Jag säger igen då de fanns i Brills restaurangsortiment för flera år sen. Visst är den svenska ölmarknaden fortfarande väldigt humlefokuserad men nog skulle det kunna finnas intresse för deras öl också? Sen åkte jag hem, skrev mitt reportage och tänkte inte så mycket mer på det där. Inte på några månader i alla fall, sen fick jag höra från Beer Enthusiast att de börjat prata med Bøgedal, som fått intresse av att jobba mot svenska marknaden igen efter mitt besök.

Det hela rullade på och nu ska alltså ett mindre parti (fast det är mer eller mindre en hel batch för deras del) av deras julöl släppas på Systembolaget. Efter att ha varit med och satt den bollen i rullningen blir man ju lite nervös. Tänk om det inte är en god öl? Deras metoder är trots allt inte bara unika, de är också ganska primitiva och även om de öl jag provat från dem tidigare varit goda är det inte svårt att föreställa sig att något skulle gå fel.

Så när jag fick hem en flaska av deras julöl att prova inför släppet var det med viss lättnad jag konstaterade att den smakar bra. Pjuh...

Doften är lite kryddig och milt fenolisk, medan smaken är fyllig och komplext söt med kryddiga toner som snabbt följs av nyanserade chokladsmaker och lätta apelsintoner. Juligheterna avlöser varandra alltså. Samtidigt håller den en fin balans och bjuder dessutom på lite tuggmotstånd, som en kolarem i ölform.

Om jag påverkats av kännedomen om bryggeriets annorlunda metoder eller om det verkligen smakar annorlunda vågar jag nog inte svära på, men jag upplever det i alla fall som att det här ligger en bit ifrån genomsnittsölen vi hittar på Systembolagshyllorna idag. Är man helt insnöad på humle och suröl ska man i alla fall titta åt ett annat håll.

Fast jag kanske inte ska andas ut riktigt än. Den flaska jag provat bryggdes tidigare i år och har fått mogna i sju månader. Flaskorna som släpps på Systembolaget på fredag är från en lite senare brygd. Jag får nog köpa en flaska av den också. Smakar den lika bra som den jag provat nu får den gärna göra mig sällskap till julmiddagen.Den recenserade flaskan var ett varuprov

1 kommentar:

  1. Hjertelig enig i at Bøgedal lager øl utenom det vanlige. Jeg setter veldig pris på deres fokus på harmoni og balanse i ølene. De har høy drikkbarhet, samtidig som det er dybde og karakter i smaken. Personlig foretrekker jeg det framfor ekstremøl. At ølene er dyre får man så bare leve med.

    SvaraRadera