Lagringsexperiment: Bockor Cuvée des Jacobins Rouge

, , Inga kommentarer
Cuvée des Jacobins Rouge från belgiska Bockor har skänkt mycket njutning till svenska surölsälskare sedan den dök upp i fasta sortimentet i september. I fjol kom det också en laddning av samma öl i ett tillfälligt släpp och en sådan flaska råkade bli kvar. Nu blev det tillfälle att knäcka detta par och se vad som hänt på 1,5 år.

Händer det så mycket med ett suröl på 1,5 år? Ja, det gör det faktiskt. Mycket är kanske att ta i, men märkbar skillnad, det är det. Utseendet är det dock ingen större skillnad på, utöver att det är lite fastare skum på den äldre äldre. I och med att skummet inte blir kvar särskilt länge är den skillnaden ändå kortlivad.

Båda ölen har samma grunddoft med vinäger, körsbär, lätta ektoner och en mild karamelltouch. Skillnaden ligger i att den yngre är spritsigare och lite spretigare medan den äldre har ett mer samlat intryck och ger mer plats till fruktigheten samtidigt som vinägertonerna är mer tillbakadragna.

De här dragen går inte helt oväntat igen i smaken. Försiktiga madeiratoner börjar anas hos den äldre vilket ger djup och en extra fyllighet till smaken. Vinägertonerna är mer återhållna även om syran biter till i halsen på vägen ner. Smaken känns mer samlad kan man säga. Den unga har då istället en mer rättfram syra med lite mindre smakdjup i jämförelse. När den fått lufta ett tag hittar den sig själv lite bättre och börjar likna den äldre något mer.

En bra öl som ung men det är med två år på nacken som det börjar hända grejer. Om du liksom jag gillar grundölen som färsk kan det vara värt att försöka glömma bort några flaskor ett tag.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar