Best of Midlands Winter Edition - blandlåda i beställningssortimentet

, , Inga kommentarer

Holy Grale är en relativt ny ölimportör som är baserad i Östersund. De har satsat ordentligt på brittisk öl av något mer traditionellt snitt vilket ju faktiskt fyller något av en lucka på den svenska ölmarknaden. Bland deras första artiklar i Systembolagets beställningssortiment finns ett mixpack med sex olika vintriga öl från regionen Midlands.

Midlands är ungefär en engelsk motsvarighet till Svealand, det vill säga den mittersta regionen av England. Här finns redan en hel hög med Sverigekända bryggerier, kanske framförallt Thornbridge, men mixlådan från Holy Grale bjuder på öl från sex bryggerier som är i stort sett okända på den svenska marknaden.

Mer exakt innehåller lådan en flaska vardera av Hobsons Manor Ale, Sadler's Mud City Stout, Battledown Cheltenham Black, Lymestone Stone Dead, Purity Saddle Black och Springhead The Leveller. Låter det bekant? Nej, trodde inte det. Det här är en samling med amber ale, svart-IPA, stout och imperial stout, det är ju trots allt tänkt att vara en vintersamling. Det låter kanske som en samling högoktaniga öl, men då glömmer man att vi pratar om mer traditionella brittiska bryggerier. Alkoholhalten på denna sextett varierar mellan 4,2 och 7,2 % med ett medel på 6 %. Ingen sessionlåda kanske, men man kan dricka mer än flaska på samma kväll utan att trilla i rännstenen.

Hela sextetten har två gemensamma faktorer, utöver att de alla kommer från Midlands och är okända i Sverige sedan tidigare. Dels att de alla är balanserade och avrundade i sina smaker, dels att alla har en tydlig toffeeton. Med det sagt finns det också variation på temat så till den grad att det är spännande upptäckter genom alla sex flaskor.

Allra bäst i lådan är Saddle Black från Purity Brewing, en variant på svart-IPA som är härligt mjuk och rund med choklad- och toffeetoner som toppas av mjukt humlefruktiga inslag. Den ligger på den andra av svart-IPA-skalan jämfört med de brända och aggressivt humlade svart-IPA som ibland dyker upp, men det råder ingen tvekan om vilken ölstil det är. Övriga fem öl går från bra till mycket bra, där alla glider ner med lätthet. Lite den typen av öl man gärna har som sällskap när huvudfokus ligger på något annat än själva ölen. Gott utan att vara krävande liksom.

Ett litet aber är att den här lådan med sex flaskor öl, fyra halvlitrar och två trettiotreor, och med totalt 2,66 liter öl går loss på 344 spänn. Det motsvarar 65 kronor styck för de större flaskorna och 43 kronor styck för de mindre. Det är en aning saftigt och ölen i sig är inte riktigt värd det, men det är kanske vad man får pröjsa för att någon annan ska packa om sex olika bryggeriers öl till en smidig blandlåda åt en.

Hela lådan var ett varuprov

0 kommentarer:

Skicka en kommentar