5 tillfälligt tillgängliga vintervärmare du inte får missa

, , 4 kommentarer
Med gårdagens släpp på Systembolaget tillsammans med en del öl som fortfarande finns kvar sedan tidigare släpp finns det just nu en rejäl mängd tillfälliga öl att frossa i. Bland alla godsaker har jag hittat fem skönt vintervärmande öl som man absolut inte bör tappa siktet på nu när temperaturen börjat nå söder om nollan.

Amager/Surly Todd The Axe-Man
Yxan på originaletiketten var tydligen inte okej för Systembolaget och fick tas bort. Lite mer komiskt är det att Amager också fick lov att be Todd Haug, bryggare på Surly, att skicka ett brev där han godkänner att hans namn används på en etikett. Todd lirar nämligen också gura i Powermad och räknas som kändis, och kändisars namn får man inte använda på etiketter utan deras godkännande. (De andra kändisarna, så som Nicholas Cage, har inte skickat något godkännandebrev och är strukna på den svenska etiketten.) Fast anledningen till att man inte ska missa denna härliga IPA beror inte på dessa lustiga eller möjligen tragikomiska historier utan snarare att den har en arom fullpackad av Mosaic och Citra samt en riktigt härlig kexig maltkropp som byggs upp av brittisk Golden Promise-malt. Så här i vintertid duggar det inte lika tätt med IPA men så länge det finns några flaskor av denna kvar gör det inte så mycket.

Dupont Avec Les Bons Voeux
Det verkar aldrig bli någon konsensus kring vilken stil den här ölen bäst kategoriseras inom. Saison? Tripel? Belgisk strong ale? Å andra sidan kan man fråga sig vilken roll det spelar och låta den fortsätta vägra hitta en rofylld plats i godtyckliga kategoriseringar. Eller strunta i det helt och njuta av en god öl istället. En öl för vinterns festligheter som ogenerat kan ta skumpans plats på nyår om man så vill. En alldeles, alldeles fantastisk öl.

Mikkeller Nelson Sauvignon
Det finns öl som utmanar gränsen mellan öl och vin, och så finns Mikkeller Nelson Sauvignon. Komplexare än en diffekvation med skön syrlighet, funk och frukt. En stor öl på många vis men också en brygd som är så långt ifrån det man vanligtvis ser på hyllorna på Systembolaget att man trots det saftiga priset (den är värd det) bör köpa en flaska och prova som ren utbildning. Långtråkigt lär du inte få i alla fall.

Schloss-Eggenberg Samichlaus
En klassiker som förtjänar stor respekt, inte bara för den generösa alkoholhalten. Det här är lyx som går att hälla upp på glas. Med karaktär av karamelliserade nötter och den finaste toffee är den en vinnare både till och som efterrätt. Kanske den allra godaste öl som någonsin innehaft titeln "Världens Starkaste Öl". Har du en vän som borde prova några nya öl men som vägrar dricka annat än lager? Dela en Samichlaus med denne. Det är trots allt en lager. Och vet du vad det bästa är? Om du lyckas låta några flaskor vara ifred i några år blir de bara ännu bättre.

Founder's Dark Penance Imperial Black IPA
Att Founder's har biffat upp sin närvaro i Sverige behöver man knappast gråta över. Centennial på burk i fasta sortimentet och några sällsynta chanser att dricka KBS på fat under hösten är bara några av många trevligheter som Michiganbryggeriet bjudit på och nu toppas året med Dark Penance. Kraftfull maltbas och lika uppstudsig humlighet lägger den i det tunga kavalleriet, en öl att ta fram när vintermörkret biter som hårdast.

4 kommentarer:

 1. Hej !
  Har alltid trott att Samichlaus är en Bock till kategorien. Mv. Hasse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det också, en dubbelbock närmare bestämt, men alla bocköl är en del av den bredare kategorin lager.

   Radera
 2. Hej!

  Jag drack Dupont Avec Les Bons Voeux igår kväll. Den var gudomlig, så jävla bra!

  Drack även Amagers Todd för ett tag sen, var också riktigt trevlig men frågan är inte om Amagers Shadow Pictures som kom tidigare var snäppet vassare?

  Jag har också Samichlaus och Mikkellers Nelson Sauvignon ska bli riktigt roligt att testa de här framöver.

  Tänkte passa på att fråga om du har några fler tips från de exklusiva släppen/beställningssortimentet/nya öl i det fasta sortimentet som man absolut inte bör/får missa? Dessa tips var ju alla utom Amagers Todd från det senaste släppet men det var ju å andra sidan ett väldigt bra sista släpp för 2014.

  Tack för en bra blogg, fortsätt i samma anda!

  Mvh/ Alexander

  SvaraRadera
  Svar
  1. Drack faktiskt både Todd och Shadow Pictures inför det här inlägget. För några veckor sen hade jag hållt med om att Shadow Pictures är vassare men efter att ha provat dem mot varandra tyckte jag att Todd var snäppet vassare i dagens form.

   Bland de senaste nyheterna i fasta ska man absolut inte missa Old Foghorn, annars vet jag inte om jag tycker det var några riktiga toppöl i det släppet. Port Brewing Hop 15 från förra småpartisläppet bör man inte heller missa. Även Bøgedals julöl från fredagens släpp, du kan läsa mer om den i ett inlägg här på bloggen som kom tidigare i veckan.

   I beställningssortimentet kan jag tipsa om Beavertowns öl som dykt upp (på burk!) nu och går att beställa i sexpack.

   Radera