Pliny the Younger - ölet, myten, legenden

, , Inga kommentarer

Så här års släpps varje år ett av världens kanske allra mest hypade öl - Pliny the Younger från Russian River. En trippel-IPA som bara släpps på fat med limiterad distribution och som orsakar långa köer oavsett var den än dyker upp. Jag fick chansen att prova den igår på San Francisco Beer Weeks öppningsgala och den var alldeles, alldeles...

...underbar? Njaaeee. Missförstå mig inte här, det är en mycket bra öl och det är lätt att förstå varför en sådan hype byggdes upp för 10 år sen när den först kom ut. Men det är inte änglatårar och gudanektar i ett ölglas.

Bryggare i både USA och Europa har kommit ikapp och det finns utan tvekan lika bra, och bättre, öl att få tag på. En del med hype, en del utan, men de flesta är bra mycket lättare att få tag på än den mytomspunna Plinyn.

Mycket Amarillo och Simcoe sätter goda spår i ölet och just Simcoe-humlens smak är tydlig men den lite råa, oljiga tonen som den kan ge är något nedtryckt för att släppa fram mer fruktighet och blommighet. Den är däremot inte så supertokhumlig som exempelvis en del DIPA från Omnipollo är. Allra mest imponerande är kanske hur väl den döljer sina 11 %. Samtidigt börjar man fundera lite lätt på vad den ska med alla de där procenten till.

På San Francisco Beer Weeks Opening Gala igårkväll var det lång, konstant kö redan under första timmen då bara sponsorer, media och VIP var insläppta. Det gick sedan inte att ta miste på när dörrarna öppnades för alla, då en stor folkmassa plötsligt vällde in med en enda öl i sikte. I en mässhall full av duktiga bryggare från området kändes det lite lustigt att alla bara hade ögon för Pliny the Younger. Å andra sidan valde jag också den som min första öl för kvällen (vad gör man inte i ölskrivandets tjänst, right).

Nästa event på schemat är en DIPA-festival med över 90 öl från 60 olika bryggerier, och allt är DIPA och trippel-IPA. Nu kommer Pliny the Younger bli någon sorts måttstock som alla ölen där kommer jämföras mot. Bättre eller sämre än Pliny the Younger är frågan jag kommer ställa mig själv för varje öl. Och jag tror det kommer bli några som är bättre.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar